Hopp til innhold

– Cannabis er farligere nå enn tidligere

Hasjen er nå blitt så sterk og uberegnelig at både tidligere misbrukere og politiet advarer.

Hans Jørgen Beckmann, ved narkotikaavsnittet i kristiansandspolitiet og Grete Pedersen.

Hans Jørgen Beckmann, ved narkotikaavsnittet i kristiansandspolitiet og Grete Pedersen, leder for forebyggende avsnitt, er begge bekymret for at cannabisen på markedet er mer potent enn tidligere.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Rosita Hoel, Egil Moseng

Rosalita Hoel og forloveden Egil Moseng er begge tidligere rusmisbrukere. De er svært skeptiske til cannabisen som selges på markedet i dag.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Kreative produsenter utvikler stadig nye cannabisvarianter, noe som gjør at uerfarne hasjrøykere ikke har kontroll på mengden av THC de får i seg.

Tidligere rusmisbruker, Egil Moseng, advarer ungdom mot hasjen som er på markedet i dag.

– Det er kjemilaget og til og med genmanipulert. Man vet ikke hvilken styrke det har eller hvordan folk reagerer på stoffet. Så det er farligere, spesielt for unge hjerner som ennå ikke er ferdig utviklet, sier Moseng til NRK.

– Mer potent og mer skadelig

Hans Jørgen Beckmann ved narkotikaavsnittet i kristiansandspolitiet er klar over problemet.

– Det vi kan si er at både hasj og marihuana er mer potent enn tidligere. Før var det kun et par prosent av virkestoffet THC, sier Beckmann.

– Nå kan vi se at marihuanaen i snitt har opptil 20 prosent virkestoff og vi har også sett at det er helt oppi 40 prosent. Det vil si at det er mer potent og dermed mer skadelig enn tidligere.

Samtidig ser politiet at stoffet som demper psykoser, CBD, nesten er borte fra cannabisen.

Beckmann er bekymret for konsekvensene for de unge førstegangsbrukerne som får i seg disse stoffene.

– Ting stopper opp. De kommer seg ikke opp om morgenen, de går ikke på skolen og de klarer ikke å følge opp avtaler. Veldig mange kaller nå cannabis for et «parkeringsdop». Ungdommene stopper rett og slett opp i utviklingen sin, sier Beckmann.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cannabis-røyking

Cannabisen som finnes på markedet i dag er ifølge politiet langt mer potent og skadelig enn tidligere. Både de og tidligere rusmisbrukere advarer spesielt de unge og mot å prøve cannabis.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Du vet ikke lenger hva du kjøper

Rosalita Hoel står i Markens gate i Kristiansand og selger gatemagasinet KLAR. Hun og forloveden Egil Moseng sier hasjen i dag ikke er som før.

– Folk finner nye måter å fremstille det på. De blander det med de utroligste ting. Du vet ikke lenger hva du kjøper, sier Hoel til NRK.

Klar-selger, Egil Moseng, sier han er svært skeptisk til cannabisen som selges på markedet i dag og ber ungdom holde seg unna.

Hans Jørgen Beckmann

Hans Jørgen Beckmann i politiet er bekymret.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Grete Pedersen, leder for forebyggende avsnitt i kristiansandspolitiet, sier de kommer til å ha spesielt fokus på ungdom og cannabis denne høsten.

– Vi må nødvendigvis ha fokus på de områdene der ungdommen er. Vi oppsøker steder vi vet de oppholder seg. Vi vet også at noen sitter hjemme og det hender vi får tips om konkrete adresser som vi har under oppsikt.

Politiet er også synlige i gatebildet med formål om å forhindre og avdekke narkotikabruk, sier Pedersen.

– Ber ungdom og foreldre forstå alvoret

Beckmann, ved narkotikaavsnittet, ber nå ungdom og foreldre om å forstå alvoret.

– Jeg tror mange unge, men også mange foreldre, ikke er klar over at cannabisen er så potent og farlig som den er. Det merker vi på holdningene til både de unge og de voksne. Det er skremmende at de tenker at det ikke er så farlig.

Se hvor politiet følger spesielt med på omsetning og bruk av Cannabis:

Cannabis i Kristiansand