NRK Meny
Normal

Landstillitsvalgt: – Bør bli slutt på kristne ritualer i forsvaret

Tillitsmannsordningen i forsvaret hadde i dag landsmøte på Kjevik. På programmet var endring av de kristne ritualene i forsvaret.

Kristne verdier
Foto: NRK Arkiv

Feltgudstjenester, bønn på linje, kirkeparade og kongens ønske. Alt dette kan forsvinne om landstillitsvalgt soldat Grunde Almeland får det som han vil.

Det har i dag vært landskonferanse for tillitsmannsordningen i forsvaret. Der har de kristne ritualene for de i grønt blitt diskutert.

Ordet gud

– Soldatene reagerer på at forsvaret i dag har kristne seremonier som i prinsippet er frivillige å delta på, men i praksis ikke oppleves frivillige, sier Landstillitsvalgt Almeland.

Han er en av dem som fronter tanken om et forsvar med mindre kristne tradisjoner.

Landstillitsvalgt
Foto: Leif Dalen/NRK Sørlandet

– Det er de sammenhengende der ordet gud blandes inn i ritualene soldatene reagerer på, sier Almeland.

Han mener det er stor støtte for hans syn på landskonferansen.

Quiz og vafler

Selv om mange velger bort kristne verdier, er kapellet på Kjevik godt besøkt.

– Hver tirsdag er det møte eller andakt i kapellet vårt, etterfulgt av vafler og quiz, sier stasjonsprest ved Luftforsvarets Skolesenter Kjevik Knut Holm.

Han sier at det til tider kan være 70 deltakende på tirsdagskveldene.

– Statistikken sier at 77 prosent av de vernepliktige er døpt, dette tror jeg kan

Kristne ritualer
Foto: Leif Dalen/NRK Sørlandet

gjenspeile hva soldatene tenker om de kristne ritualenes plass i tjenesten, sier han.

Stemte mot feltgudstjeneste

Etter onsdagens votering på landsmøte ble et forslag om at feltgudstjeneste ikke lenger skal være et hovedtilbud, men et tilleggstilbud, vedtatt som forslag.

Bønn på linje ble foreslått å fjernes helt fra forsvaret.

Korset i bereten og kongens ønske ble også stemt over. Her var det derimot sterke krefter imot at disse skulle utgå. Prest Holm mener at det fremdeles mange som ønsker seg kristne verdier i forsvaret.

– At mange fremdeles ønsker korset i bereten og kongens ønske sier noe om at vi har en historie i Norge og en kulturarv som tilsier at mange støtter de kristne verdiene, sier Holm.

Tillitsmannsordningen i forsvaret hadde i dag landsmøte på Kjevik. På programmet var endring av de kristne ritualene i forsvaret.