– Blir liggende inntil noen vil ta risikoen

Lasteskipet Harrier blir liggende i Farsund inntil et norskregistrert selskap er villig til å ta kostnadene og risikoen med å slepe skipet til opphugging.

Harrier

Harrier, skipet Farsund kommune ikke blir kvitt.

Foto: Lars Eie / NRK

Det utrangerte lasteskipet Harrier ble tatt i opplag i Spindsfjorden i Farsund i sommer. Etter det har det vært vanskelig for kommunen å kvitte seg med skipet, som er betegnet som avfall av miljødirektoratet. I tillegg mener direktoratet at det er avfall om bord.

– Miljødirektoratet venter på at et ansvarlig norsk-registrert selskap kan stå ansvarlig for den operasjonen med å fjerne dette, sier ordfører Arnt Abrahamsen.

– Hvem ønsker å ta et slikt oppdrag frivillig?

– Det er det vanskelige. Det er så mange uklarheter med eierne. I dag vet ikke vi hvem som vil ta ansvaret for skipet, sier Abrahamsen.

Må ta risikoen

Ordføreren sier at kravene er klare og at selskapet som vil fjerne Harrier må ta risikoen overfor en uklar eier.

– Det er selskaper som har sagt de kan være villige. Men foreløpig har de ikke signalisert tydelig nok for Miljødirektoratet at de tar oppdraget, opplyser Abrahamsen.

Arnt Abrahamsen

Ordfører Arnt Abrahamsen var i kontakt med Miljødirektoratet denne uka, men ingen selskap hadde meldt sin interesse om å fjerne lasteskipet i Farsund.

Foto: Lars Eie / NRK

Mannskaper om bord

Foreløpig er det en besetning om bord på 10–12 personer. De har egen båt og kan handle i Farsund. Men enn så lenge blir de værende i skipet inntil noen påtar seg et ansvar.

Harrier mistet motorkraften utenfor Jæren 22. februar i år. Kystverket satte i gang en redningsaksjon og fikk berget skipet.

Sjøfartsdirektoratet holder skipet tilbake og det får ikke seile fordi det er kommet inn tips om farlig avfall kan være lagret om bord. Skipet skulle til Pakistan for opphugging.

Sjøfartsdirektoratet har avdekket avfallsvæske om bord i skipet. Nå ligger det i Farsund og betaler en leie på 75 000 kroner i måneden. Men skipet blir kommunen foreløpig ikke kvitt.

Harrier

Skipet het opprinnelig Tide Carrier og skal ha vært på vei til Pakistan for opphugging da det havarerte i Norge i februar i år.

Foto: Lars Eie / NRK