– Ber UP overvåke midlertidig E39

For å hindre høy fart og ulykker ber vegvesenet UP overvåke omkjøringen på E39 i Flekkefjord.

Omkjøringsvei i tre måneder

Vegvesen med trafikkdirigenter på det smaleste stedet på den midlertidige europaveien. Her fra Aarnesbakken i Flekkefjord.

Foto: Lars Eie / NRK

Vegvesenet har stengt E39 i Flekkefjord i tre måneder mens det bygges tunneler. Tusenvis må nå kjøre på den gamle europaveien.

Fartsgrensa er satt ned flere steder på den seks til sju kilometer lange strekningen som nå er midlertidig europavei i Flekkefjord. Minstefarten er 40 kilometer i timen ved Aarnesbakken. Der er det så smalt at bare én bil kan passere og strekningen er regulert med en trafikkdirigent eller med trafikklys.

Prosjektleder i Statens vegvesen, Jan Helge Egeland, har bedt om at UP overvåker og følger med på veistrekningen som ble åpnet for all trafikk natt til søndag.

Prosjektleder Jan Helge Egeland

Prosjektleder Jan Helge Egeland i Statens vegvesen sier det første døgnet med trafikk har gått bra.

Foto: Lars Eie / NRK

– Det er viktig at fartsgrensen blir overholdt. Vi har satt ned fartsgrensa til 40 og 50 kilometer i timen på strekningen. Dersom farsgrensa blir respektert, tror vi det skal gå greit, sier Egeland til NRK.

Les også: Skolebarn skal slippe å krysse veien

Oppgraderer tunneler

Grunnen til at europaveien blir stengt i tre måneder er oppgradering av tre tunneler. De må godkjennes i forhold til EU-krav. Det er flere boligfelt knyttet til fylkesvei 953 som nå er midlertidig europavei.

Inntil et par tusen mennesker bruker den midlertidige europaveien til av og påkjøring for å komme seg til de største boligfeltene på Drangeid, Kråketona, Øvreid og Loga. Alle skoleelever skysses nå med buss på grunn av trafikkfarlig strekninger.

Prosjektleder Egeland i vegvesenet sier stengningen har gått bra. Han har ikke hørt om noen problemer siden E39 ble stengt natt til søndag. Egeland sier vegvesenet har tatt kontakt med politiet i Flekkefjord og anmodet om at UP overvåker strekningen av og til.

Tunnelarbeid i tre måneder

I minst tre måneder blir tre tunneler i Flekkefjord stengt på grunn av oppgradering.

Foto: Lars Eie / NRK

Les også: Stengt vei i tre måneder

– Vi er ikke tunge å be

Sjef for utrykningspolitiet i Agder og Rogaland, Øystein Krogstad, sier til NRK at de ikke er vanskelig å be om det er behov for kontroller på strekningen.

– Her er det egentlig en europavei og den har prioritet. Vi er ikke tunge å be om det er behov for kontroller, sier UP-sjefen til NRK.

Krogstad forteller at ofte ber entreprenøren som driver vedlikehold på veiene, UP om kontroller.

– Mange bilister er for sløve når fartsgrensa er satt ned midlertidig. Og mange mener at fartsgrensa er satt for lavt ned flere steder. Da snakker vi ofte med entreprenørene, sier Krogstad.