NRK Meny
Normal

Aktor ber om fire års fengsel Ålbæk-saken

Aktor Mette Bendix ber om fire års fengselsstraff for de fem som er tiltalt i hasjsmuglersaken i Ålbæk i Danmark. En mann fra Arendal ble skutt og drept av politiet under smuglerforsøket.

Aktor Mette Bendix

Aktor Mette Bendix ber om fire års fengsel for de fem tiltalte nordmennene i smuglersaken i Ålbæk.

Foto: Lars Eie / NRK

Etter en omfattende dokumentasjon startet aktor Mette Bendix mandag ettermiddag sin prosedyre i retten i Hjørring, der fem nordmenn er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge i januar i fjor.

Organisert

– Smuglingen var nøye planlagt. Hver enkelts rolle i dette organiserte nettverket var ytterst viktig. Alle har visst nøyaktig hva som skulle foregå, sa aktor Bendix.

Tre av de fem erklærer seg helt eller delvis skyldig, to nekter. Blant de to som nekter, er en 39-åring som påtalemyndigheten mener har koordinert smuglingsforsøket gjennom et lukket telefonnettverk.

I sin dokumentasjon har aktor brukt mye tid på å knytte mannen til saken gjennom blant annet beslag av et utall telefoner og kontantkort.
39-åringen er en venn av Nokas-dømte David Toska.

Protest

Ålbæk, Danmark

Fem menn er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Ålbæk til sørlandskysten i 2013.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

I retten mandag protesterte 39-åringens forsvarer Mette Grith Stage da aktor ønsket å lese opp en dom hennes klient ble idømt i Norge i fjor høst. I en tilståelsessak ble han dømt for å ha oppbevart en mengde våpen og drøyt 5 kilo hasj i leiligheten sin
i 2011.

– Dette er relevant, fordi det viser at det ikke er fremmed for ham å ha noe med hasj å gjøre, sa aktor Mette Bendix.

Avvist

Forsvarer Mette Grith Stage protesterte og mente at det ikke var lovhjemmel for å bringe inn denne saken, siden den ikke har noen bevismessig betydning. Det var dommer Ib Jensen enig i, og dommeren avviste at den kunne legges fram.