NRK Meny
Normal

– Behold piggdekkene om du må

Fra og med mandag er det ulovlig å kjøre med piggdekk. Og det til tross for at snøen og isen ligger mange steder fremdeles.

Utrykningspolitiet ber folk om å bryte loven og fortsette med piggdekk. Årsaken er den lange vinteren, som har gjort at det fremdeles er snø og is mange steder på Sørlandet.

SE VIDEO: Ikke alle bør kvitte seg med piggene, selv om loven sier at du har fire dager på deg.

Piggdekkreglene i Norge er sånn at første mandag etter påske, skal alle biler kjøre med sommerdekk.

Øystein Krogstad

UP-sjef i Agder og Rogaland, Øystein Krogstad, sier folk må bruke fornuften når de skal avgjøre om piggdekkene skal av.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Men i dag sier sjefen for Utrykningspolitiet i Agder og Rogaland, Øystein Krogstad, at pålegget om å skifte dekk kanskje ikke bør overholdes av alle.

– Som jeg sier i andre anledninger: Det gjelder å bruke huet. Det kan vi gjøre når det gjelder piggdekkene også.

– Hvis det er glatt der du bor, så må du sko deg etter forholdene, og da er det piggdekk, sier Krogstad.

Venter i det lengste

Gunn Bording

Gunn Bording fra Tvedestrand opplever daglig islagte veier og har ikke byttet dekk.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Mens hovedveiene ofte er bare for snø, er det helt annerledes i boligområdene. Her ligger brøytekanter og venter på våren og varmegradene og sørger for glatt veibane morgen og kveld.

Gunn Bording er en av de mange som ennå ikke har skiftet til sommerdekk, selv om kalenderen sier at tida er inne.

– Jeg har ventet i det lengste med å bytte, fordi det har vært glatt på veien ut til oss. Jeg bor utenfor Tvedestrand og der er det ganske mye is og glatt. Det er faktisk isete på riksvegen, sier Bording.

Hytte på fjellet ingen unnskyldning

UP-sjefen får mange henvendelser fra folk som har spørsmål om når piggdekkene må av. Han synes det er flott at folk er opptatt av dette og tenker seg om.

– De som ikke har behov for å ha på piggdekk, de bytter. Mens de som har en glatt vei der de kjører hver dag, de fortsetter å ha på piggdekk, sier Krogstad.

– Hva hvis man har hytte på fjellet og skal opp der igjen om to uker?

– Det holder ikke. Da må du legge på sommerdekk og så får du ha med deg piggdekkene dersom det skulle bli behov for det. Hvis ikke vil alle ha den unnskyldninga, at de skal på hytta en eller annen plass.

Har det ikke travelt

Noen er så vidt i gang med å gjøre det som skal til, nemlig skifte fra vinter- til sommerdekk. Men eier av Dekkbørsen i Arendal, Øyvind Kile, har det bare sånn passe travelt.

Øyvind Kile

Øyvind Kile synes det er merkelig at piggdekkregelen følger påska.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Det er ikke travelt hos oss, og det er vel et resultat av at det ligger mye snø ennå. Det er kaldt om nettene og lite tining.

Kile mener egentlig myndighetene bør sette en fast dato for dekkskift, og ikke forholde seg til hvilket tidspunkt påska faller på.

– Klimaet endrer seg jo ikke etter påska, det er jo mer årstida som styrer det, så denne fristen burde vært en dato. Kanskje den kunne vært 20. april.

– Det er veldig glatt enkelte steder fortsatt, så folk må tenke seg om, sier Kile.