NRK Meny
Normal

– Bare toppen av isfjellet

I løpet av et drøyt år har politiet i Risør avdekket fire saker hvor menn er siktet for oppbevaring og nedlasting av overgrepsbilder av barn. En femte sak er fortsatt under etterforskning.

Overgrepsbilder

Fire menn i Risør er i løpet av et drøyt år siktet for oppbevaring og produksjon av overgrepsbilder av barn. (Arkivfoto)

Foto: NRK

– Den typen virksomhet drives nok rundt over alt, men det er litt spesielt at vi har fått såpass mange saker på så kort tid, sier Odd Holum, politistasjonssjef i Risør.

Fra høsten 2016 og frem til nå har det lokale politiet i byen siktet fire menn for besittelse, nedlasting og produksjon av overgrepsbilder av barn.

To av mennene er allerede domfelt, og en sak skal opp i retten nå i februar.

– Sakene er kommet opp på bakgrunn av lokal etterforskning, etter tips fra andre etater og publikum, og i en av sakene startet vi etterforskning på bakgrunn av en konkret anmeldelse, fortsetter Holum.

Les også: Risørmann siktet for besittelse av overgrepsbilder

Les også: Predikant tiltalt for oppbevaring av overgrepsbilder av barn

Odd Holum

Politistasjonssjef i Risør, Odd Holum, sier alle siktelsene er et resultat av lokal etterforskning.

Foto: Leif Dalen / NRK

Mistenker ikke noe lokalt nettverk

I tre av sakene skal det i hovedsak være snakk om nedlasting og fildeling av bilder og videoer som viser seksuelle overgrep og/eller seksuelle fremstillinger av barn.

I den siste saken er en mann nylig dømt for produksjon av overgrepsbilder av barn, og for å ha sendt nakenbilder til en 15 år gammel jente.

Holum sier det er snakk om enkeltstående saker, som ikke ser ut til å ha noe med hverandre å gjøre.

– Vi har så langt ikke sett noen sammenheng mellom disse sakene, så det er ikke noe som tyder på at det er et lokalt nettverk.

Toppen av isfjellet

I tillegg til de fire sakene som nå er ferdig etterforsket, er politiet i Risør i gang med etterforskning av en femte sak.

Leder av felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning i Agder politidistrikt, Gordon Andrew Petterson, er ikke overrasket over hva som er avdekket i Risør det siste året.

– Jeg tror mange folk ville blitt overrasket når de fikk vite hvor mange som faktisk laster ned overgrepsmateriale på nett, men for oss i politiet er ikke dette overraskende.

Gordon Petterson

Gordon Andrew Petterson er leder av felles enhet for etterretning, forebygging og etterforskning i Agder politidistrikt. Han sier denne typen saker har høy prioritet.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Petterson forteller at det er egne medarbeidere i politidistriktet som kun jobber med denne typen kriminalitet, og at dette er en oppgave som har høy prioritet.

– Det rammer noen av de mest sårbare vi har blant oss, nemlig barn, og barn ned i veldig lav alder, så det er utrolig viktig for oss å prioritere.

Og selv om Risør er en relativt liten by med knappe 7000 innbyggere, tror Holum at det vil avdekkes flere saker i tiden fremover.

– Jeg er redd for at det bare er toppen av isfjellet. Det er nok flere saker der ute, avslutter Holum.

Politistasjonen i Risør

I løpet av et drøyt år har politiet i Risør avdekket fire saker som omhandler overgrepsbilder av barn. Politistasjonssjef Odd Holum, er redd det bare er toppen av isfjellet.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK