NRK Meny
Normal

– Arendal er gode på hjerter

Statsminister Jens Stoltenberg brukte talen under Aps landsmøte torsdag til å forsvare spesialiseringen i det norske helsevesenet. Statsministeren sier han vil til Arendal dersom han får hjerteproblemer.

Video Stoltenbergs tale fra Arbeiderpartiets landsmøte 2011

Utdrag fra talen under Arbeiderpartiets landsmøte.

(Sitatene er hentet fra den skrevne talen. Stoltenberg forandret noe under selve fremføringen)

I statsministerens tale gikk mye av tiden med til å snakke om helsespørsmål. Et av punktene som fikk mest oppmerksomhet var ulike spesialiseringer ved forskjellige sykehus.

Roste Arendal

Statsministeren brukte blant annet Arendal som et av eksemplene på hvordan han mener spesialiseringen fungerer.

– Om jeg besøker vår ordførerkandidat i Skien, Hedda Five. Og om jeg skulle få alvorlig vondt i brystet mens jeg er der. Og ambulansen kommer. Så vil de i ambulansen kunne ta en EKG på meg, og sende resultatet over nett til en hjertespesialist, sa statsministeren, før han fortsatte:

– Og hvis det er et alvorlig infarkt og jeg trenger utblokking, så vil spesialisten kunne stille diagnosen mens jeg er i ambulansen og sende meg direkte til det beste sykehuset. Da kjører de meg ikke til et av de mange sykehusene i nærheten. De kjører rett til Arendal. For der er de veldig gode på hjerter, sa Stoltenberg.

Spesialisering, eldreomsorg og valg

Stoltenberg trakk under talen frem flere eksempler på hvordan han mener spesialiseringen fungerer:

– En som blir alvorlig syk, vil være opptatt av å få den aller beste behandlingen som er tilgjengelig. Uavhengig av hvor det skjer, sa Stoltenberg.

– Og om dere husker den atten måneder gamle gutten som i desember ble funnet sterkt nedkjølt utenfor foreldrenes hus på Sunnmøre, så ble han ikke fraktet til sykehuset i Ålesund. Men til St. Olavs Hospital i Trondheim. Der ble livet hans reddet, sa statsministeren til tilhørerne.

Slik eksemplifiserte statsministeren hans ståsted i sykehusspørsmålet.

Utover desentralisering kontra sentralisering i helsesektoren, tok Stoltenberg i talen opp blant annet tilstanden i arabiske land, eldreomsorg og det kommende kommune- og fylkestingsvalget.

Se mer om statsministerens tale her.