– Alvorlig for hele industrien

Spesialist i klimastrategi, Rasmus Reinvang, er ikke overrasket over at Elkem Solar i Kristiansand må permittere 129 ansatte på grunn av overproduksjon. Solcelleindustrien har rett og slett ikke bruk for mye av fabrikkens silisium.

Solcelle

Det er for tiden beinhardt i solcelleindustrien. (Illustrasjon/Arkivfoto)

Foto: - / AFP

– Det er en alvorlig situasjon for hele solcelleindustrien på grunn av denne overproduksjonen som har vært lenge, sier Reinvang til NRK.no.

Tror selskaper går under

Rasmus Reinvang

Rasmus Reinvang sier hele solcelleindustrien er inne i en vanskelig fase. (Arkivfoto)

Foto: NRK
Elkem Solar

Elkem Solar sendte tirsdag ut permitteringsvarsel for 129 ansatte. (Arkivfoto)

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX
Alf Holmelid (SV)

Alf Holmelid i Vest-Agder SV er optimist. (Arkivfoto)

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Elkem Solar produserer silisium til solcelleindustrien, men etterspørselen etter fabrikkens tjenester har etter hvert blitt så liten at det tirsdag ble sendt ut permitteringsvarsler for nesten halvparten av fabrikkens 275 ansatte.

– Det er en konsolideringsprosess man er inne i, hvor det vil være en rekke selskaper som går under, tror Reinvang, som er seniorrådgiver i analyseselskapet Pöyry.

Ligger godt an

Han mener imidlertid at avdelingen av Elkem som holder til i Kristiansand skal stå godt rustet til å takle vanskelige tider.

– Umiddelbart så skulle man egentlig tro at Elkem Solar burde ligge ganske godt an, nettopp fordi man er verdensledende på miljøvennlig og energieffektiv produksjon av silisium til solcellepaneler, sier Reinvang.

– Så umiddelbart vil jeg egentlig ikke frykte. Samtidig så er det klart at jo lengre denne prosessen går hvor man har en overproduksjon, så må de kinesiske eierne etter hvert tenke på om de skal skalere ned. Da er det klart at man er en kandidat også i Norge, mener klimastrategen.

Tror på oppsving

SVs Alf Holmelid, som sitter i Stortingets Næringskomité, sier han er kjent med at solcelleindustrien sliter med overproduksjon.

– Vi har en veldig vanskelig global markedssituasjon. Det er det vanskelig å gjøre noe med, sier Holmelid.

– Men vi ser positivt på at Elkem Solar vil bruke tiden med permitteringer til å bygge kompetanse og utvikle teknologien videre, for vi har tro på at solenergiindustrien kommer opp igjen om en del tid, sier Holmelid til NRK.

– Må fortsette å ligge i front teknologisk

Han velger dermed å være optimistisk med tanke på fabrikkens fremtid, så fremt den fortsetter å være en ledende aktør på markedet.

– Vi har tro på dem så lenge de klarer å ligge i front teknologisk. Vi ser også at det nå kan være viktig at vi har en god dialog mellom myndighetene og bedriften om hvilke teknologiske og kompetansemessige ting vi kan gjøre nasjonalt, for å styrke posisjonen, sier Holmelid.