– Alltid spesielt på Brann stadion

For sju år siden tok han gull med Brann. Søndag kan Mons Ivar Mjelde være med på å sende bergensklubben faretruende nær spill i 1. divisjon neste år.

Mjelde og Olofinjana på Start-trening på Sparebanken Sør Arena før bortekamp mot Brann

Start-trener Mons Ivar Mjelde og Seyi Olofinjana på siste Start-trening før bortekampen mot Brann i Bergen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I 2004 vant han cupfinalen som trener for Brann, tre år senere førte han laget til topps i eliteserien.

Nå kan han som trener for Start være med på å sende Brann ned en divisjon For bergenslaget ligger på nest siste plass i Tippeligaen, fem runder før serieslutt.

Med tap mot Start ser det mørkt ut med tanke på å sikre seg fortsatt plass i fotballens øverste divisjon.

Trening for IK start

Mjelde var delvis godt fornøyd med siste trening før kampen mot Brann i Bergen. – En god omgang og en dårlig, sa han etter treningen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Start, på sin side, er inne i en god periode. Med seier i de to siste kampene mot henholdsvis Sarpsborg og Viking, er laget i ferd med å klatre opp mot midten av tabellen.

Regner med god mottakelse i Bergen

Start-trener Mons Ivar Mjelde innrømmer at det blir spesielt å møte et Brann-lag som er på god vei ned i 1. divisjon.

– Det er klart det føles litt spesielt for meg, som trente Brann da vi tok gull i 2007, å spille mot et nå nedrykningstruet Brann-lag, sier Mjelde etter siste starttrening før avreise til Bergen.

Likevel gleder han seg til å møte gamleklubben. Han håper selvsagt på Start-seier, men tror det blir en tøff kamp.

– Vårt utgangspunkt er at vi må være bedre i Bergen på søndag enn vi var mot Sarpsborg sist søndag da vi vant 3 -1 for å vinne. Gjør vi like mye feil på egen halvdel mot Brann som vi gjorde mot Sarpsborg, så straffer de oss, sier Mjelde, som vet hva han snakker om.

– Vi forbereder oss på en tøff og viktig kamp i Bergen. Brann er bra på Brann Stadion, det kommer til å bli mye folk og stor stemning. Publikum vil gjøre vanskelig for bortelaget. Dersom Brann får ting til vil de oppleve stor støtte Men hvis de ikke får ting til, vil det være litt mer stille fra tribunen. Så vi får håpe det siste skjer på søndag, sier Mjelde.

– Men vi vet at vi er gode nok til å straffe Brann, legger han til.

Uansett tror han publikum i Bergen vil ta godt imot klubbens gamle trener.

– Jeg tror jeg igjen vil bli godt mottatt på Brann Stadion. Bergenspublikummet setter pris på den jobben jeg gjorde der, så jeg regner med at jeg får en bra mottakelse, sier Mjelde.

Mjelde og Olofinjana på Sparebanken Sør Arene etter trening

Start-treneren og Mjelde under fredagens trening. Søndag formiddag flyr de til Bergen for å prøve å ta tre poeng fra nedrykningstruede Brann.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Vi må vinne

Han sier Start ikke kommer til å slappe mer av selv om de ikke lenger er direkte med i nedrykksstriden.

– Ligakontrakten vår er ikke sikret 100 prosent, så vi trenger flere poeng for å være helt sikre på overleve i Tippeligaen. Og de poengene skal vi jakte på i Bergen på søndag, sier Mjelde.

Han fikk ikke helt roen etter fredagens trening på Sparebanken Sør Arena.

– Treningen i dag var litt blandet drops. Vi spilte to omganger, og den ene var god, mens den andre var dårlig, så vi får håpe at vi er klare på søndag, sier Mjelde.

NETT-TV: Gleder seg til tøff kamp i Bergen

Gleder seg til tøff kamp i Bergen.

Ingen overraskelser

Han legger vekt på at de ikke skal prøve ut verken nye formasjoner eller eksperimentere på andre måter på søndag.

– Nei, vi skal ikke finne på alt mulig nytt til denne kampen. Vi håper å gjenskape noe av det vi gjorde mot Sarpsborg og Viking. Vår største utfordring blir å tørre å ta vare på ballen når vi vinner den. Brann kommer til å være aggressive, så vi må tørre å spille vårt spill når vi har ballen, sier Mjelde.

Mjelde tror Brann vil få det svært tøft i sesongens fem siste kamper.

– De har et tøft utgangspunkt for å klare å holde seg i Tippeligaen. Brann må være dyktige nå og gjøre jobben sjøl i innspurten av serien. De får ikke noe hjelp av oss eller av andre lag nå på slutten. Man må fortjene å stå i divisjonen og man må fortjene å vinne fotballkamper, sier Mjelde.

Flere med følelser for Brann

I tillegg til Mjelde var den ferske Start-spilleren Seyi Olofinjana og Starts assistenttrener Robert Hauge sentrale i Brann på 2000-tallet.

Seyi Olofinjana

Seyi Olofinjana i aksjon for Brann i 2004. Her var nigerianeren en populær spiller før han dro videre til England og Wolverhampton.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix
Seyi Olofinjana

Ti år senere, i august i år, ble Olofinjana presentert som Start-spiller. Søndag møter han sin tidligere klubb i Bergen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Det er klart at vi har følelser for klubben. Men verden er sånn at man skifter jobber og bytter klubber, så man må være profesjonelle. Vi må bare glede oss til å komme til Bergen for å nyte øyeblikket. Det blir en spennende kamp på søndag, med mye folk, flomlys og høstmørket som har senket seg. Dessuten blir det nerve fordi kampen betyr mye for begge lag, sier Mjelde.

NETT-TV: – Spesielt å spille i Bergen
Start møter Brann på søndag.

Håper Brann klarer seg

Nigerianske Seyi Olofinjana var en populær brannspiller da han spilte for klubben i sesongen 2003/2004, før han reiste videre til Premier League og Wolverhampton.

I august i år kom han til Kristiansand og Start.

– Jeg håper Brann klarer seg i eliteserien. Men da må de ta noen flere poeng i de resterende fem kampene. Forhåpentligvis vil de ikke ta poeng nå på søndag, sier Olofinjana med et smil.

– Men Brann burde klare seg i eliteserien med det mannskapet de har, sier han.

Han sier føles spesielt kanskje å være med på å føre Brann enda et skritt nærmere nedrykk, dersom Start vinner mot bergenserne. Men han kommer ikke til å la minnene fra Bergen prege innsatsen sin i kampen.

– Jeg spiller for IK Start nå, så jeg vil ikke la Brann få det enkelt dersom jeg forhåpentligvis får spille på søndag. Jeg skal gjøre mitt beste for at Start tar med seg tre poeng, sier Olofinjana.

Gode minner fra byen

Han håper og tror at Bergenspublikummet vil ta vel imot ham. Han har mange gode minner fra tiden i byen, og sier laget har en spesiell plass i hjertet hans.

– Jeg har fulgt Brann tett, selv under tiden i England. Så det blir veldig gøy å gjenoppleve stemningen på Brann Stadion, og trøkket fra tribunen, sier han.

– Men søndag blir det en tøff kamp for begge lag. Vi kan ikke hvile på laurbærene etter to seire. Vi må holde ballen mer i laget og komme oss raskt i angrep når vi få muligheten, sier han.