Forsvarer til narkotatt kvinne i Ecuador: – All grunn til bekymring

Under en rettshøring tirsdag fastholdt den 50 år gamle kvinnen fra Sørlandet som ble tatt med kokain på en flyplass i Ecuador, at hun er lurt.

Nils Anders Grønås

Advokat Nils Anders Grønås har snakket med kvinnens sønn i Ecuador etter dagens høring.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

– Dette var en høring hvor kvinnen skulle få avgi sin forklaring, sier hennes norske advokat Nils Anders Grønås.

Etter høringen snakket han med kvinnens sønn, som har reist ned til henne i Ecuador.

– I korte trekk forklarte hun seg om tre faser i saken. Om fasen hjemme i Norge, hva hun gjorde der nede og hvem hun traff, samt det som skjedde i forbindelse med returen hjem til Norge, sier Grønås.

Fastholder sin uskyld

Kvinnen fastholder at hun er uskyldig.

– Hun føler seg lurt og ser nå i ettertid at hun kan ha vært naiv, sier Grønås.

Kvinnen forklarte at hun ble kontaktet av en person via internett og at de to har holdt kontakten i over ett år.

– Det var blitt opparbeidet et tillitsforhold og planen var at de til slutt skulle treffes her i Norge, sier Grønås.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nils Anders Grønås

Fra kontoret i Kristiansand holder kvinnens norske advokat, Nils Anders Grønås, kontakt med den offentlige oppnevnte advokaten i Ecuador, kvinnen og familiemedlemmer som har reist ned til henne.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

Undersøkte kofferten

Kvinnen har også forklart at hun selv hadde undersøkt kofferten kokainen ble funnet i, uten å fatte mistanke.

– Hun har forklart til meg at hun åpnet kofferten og undersøkte den grundig. Den skal ha inneholdt dokumenter på spansk, en mobiltelefon og en mobillader. Hun regnet da med at det skulle gå greit å frakte den til London, sier Grønås.

Personen som gav kvinnen kofferten skal ha vært ukjent for henne, men hadde en tilknytning til den personen hun har hatt kontakt med i over ett år. Kofferten skulle bringes til London som en vennetjeneste.

– All grunn til bekymring

Kvinnens sønn og søster reiste til Ecuador på søndag for å treffe henne. De opplyser til Grønås at kvinnen har det tøft, men at det foreløpig går etter forholdene greit. Hun han imidlertid en helsetilstand som vil gjøre det svært vanskelig for henne å være der over tid.

– Det er all grunn til bekymring. Min klient har en helsesituasjon som gjør at hun neppe vil tåle den belastningen det vil være å leve i et slikt fengsel over tid. Familien beskriver det som at hun bor i et hull med fire andre. Det er utstrakt kriminalitet inne i fengselet hvor innsatte stjeler eiendeler fra hverandre, sier Grønås.

Nå har politiet i Ecuador tiden frem til 31. mars på å samle bevis i saken.

– Er det beviser knyttet til hennes uskyld vil jeg forsøke å få det frem i saken herfra, selv om det er betydelige utfordringer knyttet til det. Nå har jeg opprettet en ny kontakt med den offentlige oppnevnte forsvareren hennes i Ecuador. Vi vil ha en tett dialog, se på hva vedkommende trenger i forsvaret av vår klient og hvordan vi kan bidra herfra, sier Grønås.

Quito

28. februar ble kvinnen stanset med kokain i bagasjen på flyplassen Ecuadors hovedstad Quito.

Foto: Kart / NRK