– Aldri opplevd makan til uvær i juni

Den kraftige vinden har ført til flere mindre redningsaksjoner på sjøen. Det har ikke blåst kraftigere på Torungen fyr i Arendal juni siden 1930-tallet, og på Lindesnes fyr er det storm i kastene tirsdag formiddag.

Redning av fritidsbåt på Flødevigen.

Redningsskøyta Inge Steensland måtte hjelpe en fritidsbåt i Flødevigen i Arendal. Båten hadde fått tau i propellen i uværet tirsdag.

Den uvanlig sterke vinden slår nå for fullt innover Sørlandskysten, og det er kommet en rekke meldinger om båter som blir fylt med vann, trær som har falt over veier og løse takplater som fyker rundt.

Avlyst besøk på Torungen

Fyrforvalter Knut Mørland på Torungen fyr i Arendal har opplevd mye ekstremvær i løpet av sine 11 år på fyret, men aldri så sterk vind i juni.

Knut Mørland

Fyrforvalter Knut Mørland har aldri opplevd makan til junivær på fyret.

Foto: Bierud, Espen / NRK

Tirsdag ettermiddag er det ventet sterk kuling på opp mot 18 sekundermeter med storm i kasta, og Mørland har måttet avlyse flere besøk han skulle ha på fyret.

– Jeg skulle hatt besøk av Kystverket og Samferdselsdepartementet i dag, men været er rett og slett for heftig med fire-fem meter høye bølger.

Han forteller at det er en flott naturopplevelse å være der i uvær, men at båtturen ut ville blitt en liten hyggelig opplevelse for gjester eller turister som normalt ville besøkt fyret denne andre sommerdagen.

Torungen fyr og Skagerrak

Skikkelig høstvær i havet rundt Torungen fyr på årets andre sommerdag.

Foto: Knut Mørland / Privat

Les også: Brøyteleder: – Det er et voldsomt vær

Heftig vær på Lindesnes

Også på Lindesnes fyr merkes været godt, og selv om sterk kuling ikke er uvanlig vinterstid, er det sjelden at dette skjer i juni, sier fyrvokter Kjell Olsen.

Kjell Olsen

Fyrvokter Kjell Olsen har hatt opp mot storm i kastene på Lindesnes fyr tirsdag.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

– Det har vært storm i kastene her og opp mot 24,5 meter i sekundet her i dag, og det er sjelden kost i sommermåneden juni.

Inn mot fyret knuses nå bølger på 5–6 meter, og det er et spektakulært syn, forteller Olsen som har vært ute og fotografert bølgene i formiddag.

Linesnes fyr

Et uvanlig skue på Lindesnes fyr i juni.

Foto: Kjell Olsen / Privat

Les også: Juni-uvær skaper problemer

Båter fylles med vann

Redningsskøyta Inge Steensland måtte i ettermiddag hjelpe en fritidsbåt med tau i propellen som drev mot land i Flødevigen i den ekstremt sterke sønnavinden.

Redningsmann på skøyta Tommy Gjerland advarer båteiere mot uværet.

– De som har lagt båtene med akterenden mot sør og vinden, kan risikere å få båtene fylt opp med vann.

Skøyta har tirsdag rykket ut for å avhjelpe flere båter som har tatt inn vann.

Redningskøyta Inge Steensland redder båt

Redningsskøyta måtte hjelpe flere båteiere i den kraftige vinden.

Foto: Havforskningsinstituttet, Flødevigen.

Svært uvanlig

På Torungen har middelvinden tirsdag vært oppi 16,6 meter i sekundet, og en må tilbake til trettitallet for å finne kraftigere vind. I 1989 hadde en tilsvarende middelvind, målt i

Inger Nordin

En må tilbake til trettitallet for å finne kraftigere vind på Inger Nordin ved Torungen fyr i juni, Meteorologisk institutt.

Foto: Meteorologisk institutt

løpet av ti minutter.

Det opplyser førstekonsulent ved Meterlogisk institutt, Inger Nordin. Hun kan ikke utelukke av at det blir enda kraftigere vindmålinger utover tirsdag ettermiddag.

Kvinne med paraply i vinden

Mange slet med paraplyen i den kraftige vinden i Arendal sentrum tirsdag ettermiddag.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK
Folk kler seg varmt for å unngå å fryse i Arendal.