– Å gi et annet menneske livet i gave på nytt, det kan ikke beskrives

En tilfeldighet og en rask avgjørelse gjorde at Arne Michael Antonsen reddet et liv på vei hjem fra jobb.

Arne Michael Antonsen

Kjøreturen hjem fra jobb den 31. mai, skulle utvikle seg dramatisk for yrkessjåfør Arne Michael Antonsen fra Lillesand.

Foto: Kristin Olsen / NRK

– Jeg kom rundt en sving, og så det lå noe i veikanten. Jeg tenkte det kunne være en hund, og rygget tilbake. Det lå det en livløs mann.

Kjøreturen hjem fra jobb skulle utvikle seg dramatisk for yrkessjåfør Arne Michael Antonsen fra Lillesand. Den 31. mai var 29-åringen på vei mot Kristiansand, etter å ha levert varer hos en kunde i indre Agder.

Denne dagen valgte han å legge hjemreisen til en lite trafikkert skogsvei. At han tok nettopp denne veien, skulle bety forskjellen på liv og død for en mann som hadde falt om på joggetur.

Arne Michael Antonsen

Lykketreff: Arne Michael Antonsen hadde valget mellom to veier tilbake til Kristiansand. Valget han tok ble redningen for mann som hadde falt om på joggetur.

Foto: Kristin Olsen / NRK

13 minutter

Han kom seg ut av bilen og startet hjerte-lunge-redning (HLR) øyeblikkelig. Mannen pustet ikke og Antonsen kunne heller ikke kjenne puls.

– Jeg visste ikke hvor lenge han hadde ligget. Man vet jo at med hjertestans teller minuttene og sekundene.

Arne Michael Antonsen

Da ambulansen ankom etter 13 minutter, hadde mannen fått pulsen tilbake. I dag er han frisk. Mannen ønsker ikke å stå frem med navn, men har uttrykt stor takknemlighet overfor Antonsen.

– Det var en lykke. Å gi et annet menneske livet i gave på nytt – det kan ikke beskrives, sier Antonsen til NRK.

Ambulansepersonellet sa i ettertid at dersom han ikke hadde kjørt forbi, hadde mannen vært død i dag. Dette bekrefter ambulansetjenesten overfor Lillesandsposten.

Arne Michael Antonsen

Arne Michael Antonsen har jobbet som yrkessjåfør i nærmere 11 år. Aldri før har han hatt en like dramatisk dag på jobb som han hadde 31. mai.

Foto: Kristin Olsen / NRK

Dyster statistikk

Tom Helge Vik Tollefsrud, opplæringsleder for ambulansetjenesten på Sørlandet roser innsatsen.

Han understreker at det viktigste i en slik situasjon nettopp er å starte tidlig med HLR, for å holde sirkulasjonen i gang og unngå hjerneskade. Ifølge Tollefsrud er det ikke ofte slike hendelser får en lykkelig slutt.

Statistikken viser at i de fleste HLR-tilfellene ambulansene rykker til, dør pasienten.

– Statistikken er dessverre dårlig. Det er den store utfordringen i Norge, vi har et langstrakt land med langt mellom sykehus, sier han til NRK.

Tollefsrud understreker at redningsstatistikken er dårligst hos eldre mennesker, som også i størst grad rammes av hjertesvikt.

Kunnskapsbehov

Snaut fire av ti unge mellom 16 og 24 år tør å gi førstehjelp i livstruende situasjoner. Omtrent like få kan nødnummeret 113, ifølge Røde Kors.

Tollefsrud mener det er behov for mer førstehjelpsopplæring og -oppfriskning i Norge.

– Ansatte bør ta kontakt med sine ledere om muligheten for å arrangere kurs gjennom jobb. Foreldre kan høre med barnas aktivitetsklubber og lag. Det er kjempeviktig å bruke samlingsarenaene.

Livredning

Tom Helge Vik Tollefsrud i ambulansetjenesten oppfordrer folk til å ta kontakt med jobb og fritidsklubber for å få arrangert førstehjelpskurs.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Arne Michael Antonsen får selv førstehjelpskurs hvert femte år gjennom jobben.

– Hadde jeg ikke hatt den kunnskapen er det ikke sikkert det hadde gått som det gjorde, sier han, og legger til:

Men man skal aldri være redd for å mislykkes. Prøver man å hjelpe, er det godt nok.