Forventer tregt boligmarked i 2014

For tredje måned på rad faller boligprisene. Leder av Sørlandets eiendomsmeglerforening, Lise Kjelle, forventer et vanskelig boligmarked neste år.

TV-innslag om nedgang i boligpriser

I november falt boligprisene for tredje måned på rad. Prisene i Kristiansand faller mest.

– Jeg forventer en oppgang fra januar og utover våren, men tror ikke oppgangen blir så sterk. Så tror jeg 2014 blir et utfordrende år, sier Kjelle.

Normalt har boligmarkedet en oppsving på våren i forhold til resten av året.

I november falt boligprisene. Ikke siden finanskrisa i 2008 har det vært nedgang i kvadratmeterprisen for boliger tre måneder på rad, slik det har vært i september, oktober og november.

– Det har vært et høyt utbud av boliger og en negativ trend det halvåret som har vært, sier Kjelle.

Har falt i 2013

Kristiansand er den byen i landet hvor boligprisene faller mest. Byen har en tilbakegang på 4,8 prosent de siste 12 månedene. For resten av Agder er nedgangen 2,5 prosent.

Lise Kjelle

Leder av Sørlandets eiendomsmeglerforening, Lise Kjelle.

Foto: Daniel Jacobsen / NRK

– I Kristiansandsregionen har det vært fokus på boligbygging. Vi har sterke entreprenører som har bygd mange boliger. Det har gjort at vi har fått en opphopning av antall boliger til salgs. Det gir blant annet utslag i lengre formidlingstid, sier Kjelle.

Frykter ikke krakk

Selv om Kjelle regner med at neste år blir utfordrende for bransjen, er hun ikke redd for noe krakk – selv ikke på leiligheter i Kristiansand.

– Jeg tror ikke vi får noe krakk. Vi har nå hatt en nedgang i pris og jeg tror at leiligheter som legges ut nå og i tiden framover vi bli priset mer fornuftig. Man vet nå at man må moderere seg i forhold til pris, sier Kjelle.

– Noen eksperter tror boligprisene kan synke med 20 prosent. Frykter du det?

Nei. I Norge har vi ikke de samme problemene vi har sett i en del andre land. Gjennomsnittsprisen i Kristiansand i år ligger 0,8 prosent lavere. Det er ingen krise. På 2,5 millioner er det bare 20.000 kroner. Boligmarkedet svinger og vi ser jevnt og trutt av boliger går både 100.000 over og 100.000 under takst, uansett hvordan markedet er, sier Kjelle.