– Han har til og med intervjuet seg selv

I Fædrelandsvennen har lokale idrettslag og klubber i ett år kunnet skrive om egne arrangementer i avisa. Svært problematisk, mener tidligere pressefotograf.

Erling Slyngstad-Hægeland

Erling Slyngstad-Hægeland mener det er problematisk at folk kan skrive om egne arrangementer i avisen.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Faksimile idrettslag Fædrelandsvennen

Oppslaget som fikk Erling Slyngstad-Hægeland til å reagere. Faksimile fra Fædrelandsvennen.

Foto: Skjermbilde

I ett år har Fædrelandsvennen åpnet for såkalt brukerskapt innhold – innhold skapt av leserne selv – både på nett og papir.

Men dette skjer på en måte som ifølge fotograf Erling Slyngstad-Hægeland er altfor lik artiklene som blir skrevet av avisas egne journalister.

Han trekker frem et eksempel fra Fædrelandsvennen der han mener det er vanskelig å se forskjell:

– Her er det en avdelingsmester i IFS, avdeling Kristiansand, som har skrevet en sak om sin egen turnering. Han har også tatt bilder, og til og med intervjuet seg selv.

Vil ikke slutte med brukerskapt innhold

Ole Dag Kvamme, leder i Agder Journalistlag, reagerer kraftig på det han kaller liksom-journalistikk, og vil ta opp trenden med brukergenerert innhold på et debattmøte 17. mars.

Ole Dag Kvamme

Leder av Agder Journalistlag Ole Dag Kvamme.

Foto: Privat

– Det er reklame, og det er problematisk når man låner de journalistiske klærne så det skal virke mer troverdig, sier Kvamme.

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, er enig i at det er uheldig at man intervjuer seg selv, men mener eksempelet som blir trukket fram er et unntak.

– Generelt vil jeg mene at vi har merket disse sakene på en ok måte.

Fædrelandsvennen mener det er et stort potensial i brukerskapt innhold, og vil etter hvert åpne for denne typen stoff også i kultursektoren.

Vidar Udjus

Politisk redaktør Vidar Udjus mener dette er et uheldig eksempel fra egen avis.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Ikke et nytt fenomen

Både Norsk Journalistlag og Norsk Presseforbund ser en økning i denne type brukerskapt innhold i norske aviser, både på papir og på nett.

Kjersti Løken Stavrum, general skretær i Norsk Presseforbund

Kjersti Løken Stavrum vil ikke si at det er feil med brukerskapt innhold i avisene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier hun ikke vil mene noe om dette er riktig eller galt, men sier det er svært viktig at leserne får vite hva de leser.

– Leserne må få vite at det for eksempel er konsertarrangøren selv, som skriver om det stemningsfulle og vellykkede arrangementet de selv har stått for.

Skyldes teknologisk utvikling og ressursmangel

Agderposten er blant avisene som i flere år har åpnet for at aktører innenfor sport og kultur kan skrive om arrangementene sine i avisa.

Sjefredaktør Morten Rød, sier dette er et spørsmål om ressurser.

– Vi har begrensede ressurser til å dekke små og store arrangementer. I den sammenheng får vi ofte tilsendt bilder eller stoff, som vi enten bearbeider journalistisk, eller lar gå på trykk med en klar merking om hva slags stoff det er.

Nett-TV:

Fædrelandsvennen får kritikk fori den publiserer.sportsartikler skrevet av idrettsutøvere og idrettslag. Kritikerne mener avisen er utydelig på at dette ikke er redaksjonelt stoff.