– Et forsøk på å skaffe seg billig arbeidskraft

Stormberg-sjefen ønsker skattelette for å ansette flyktninger. LO slakter forslaget.

Tor-Arne Solbakken

Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Da innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte klesbedriften Stormberg denne uken, ba daglig leder Steinar Olsen staten om å bidra med halve lønnen til personer som har vært utenfor arbeidslivet i minst to år, samt sløyfe arbeidsgiveravgiften for å gjøre det enklere å ansette flyktninger og andre som har falt utenfor arbeidsmarkedet.

Men LO mener skattelette er feil vei å gå.

Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, mener det er bedre å bruke NAV-ordningen med lønnstilskudd til arbeidsgivere som ansetter flyktninger.

LO: – Vår løsning er best

– Vi har sammen med NHO foreslått at man i større utstrekning bruker lønnstilskudd som administreres av NAV. Det er en betraktelig bedre ordning, sammenlignet med mer løse skattelettelser.

Solbakken mener en skattelette-ordning er mer vanskelig å kontrollere.

steinar olsen

Stormberg-gründer Steinar J. Olsen vil ha skattelette for å ansette flere flyktninger.

Foto: SVEIN HARRY JOHNSEN / NRK

– Vi synes dette er et forsøk på å skaffe seg billig arbeidskraft, så vi vil nok fortsatt stå på at vår løsning er best, understreker han.

Steinar Olsen, sjef i Stormberg, sier han har reist forslaget fordi han mener det er viktig å finne nye løsninger.

– Det er viktig å vurdere alle forslag som kan bidra til at folk som kommer ut av en passiv stønadstilværelse og inn i arbeid. I Norge er mange uten jobb og utdanning, og det er i tillegg mange flyktninger som sliter med å finne plass i arbeidsmarkedet. Da er det viktig at man tør å tenke nytt for å få dem i jobb, sier Stormberg.

– Vi har mer å gå på

LOs nestleder mener alle nye tiltak må vurderes opp mot faren for sosial dumping og ønske om billig arbeidskraft.

– Det er i hvert fall en opplagt mulighet som ligger der. Det har jo vært drøftet ulike tanker fra mange hold, men vi er veldig glad for at vi har en enighet med NHO om at når man skal ut i norsk arbeidsliv så skal det gjøres innenfor rammene og tariffavtalene vi har.

Han legger til:

– Lønnstilskudd er som sagt en av de ordningene, og der har vi mer å gå på.