NRK Meny
Normal

80.000 i bot etter takras

En gårdeier i Kristiansand må betale 80 000 kroner i bot etter at en kvinne ble truffet av et takras i mars.

Video 80-TUSEN-140510-SL-145649-SI_SL.mp4

Kvinnen i 60-årene ble hardt skadet da snø og is raste fra taket i Kristiansand sentrum.

Alvorlig skadet

Gårdeieren er dømt for å ikke ha sørget for tilstrekkelig merking og varsling i forhold til faren for takras. Kvinnen ble alvorlig skadet. Hun fikk tre brudd i nakken og sliter fortsatt med store smerter etter ulykken.

Politiadvokat Arne Kjønstad i Agder politidistrikt sier det er alvorlig at gårdeiere svikter sitt ansvar.

– Det er viktig å gi et høyt forelegg i en slik type sak hvor det er sterke almennpreventive hensyn som ligger til grunn.

– Det er ikke mange av den her typen saker, men det understreker at det er viktig gårdeiere for det første må passe på og holde snø og is unna taket, og de må merke godt, sier Kjønstad.

Ikke nok å bare merke

Daglig leder i Rasfare.no, som hadde levert merkingen som gårdeieren hadde montert på bygget, syns det ser ut som om gårdeieren har gjort jobben sin.

– Jeg stiller meg litt undrende til politiets uttalelser her. Gårdeieren har, i motsetning til mange andre, hengt ut gode advarsler når det var rasfare.

– Jeg må nesten spørre politiet om de kan komme med en bedre løsning hvis ikke dette er bra nok, sier Smith.

– Men det er viktig å påpeke at det ikke er nok å sette ut flaggene og la dem henge der hele vinteren. Han skal også få fjernet de farlige istappene, og så ta ned avviserne igjen, forteller Smith.

– Ingen kommentar

Gårdeieren vil ikke kommentere saken på det nåværende tidspunkt. Han vil heller ikke si om han kommer til å godta boten.

Kvinnen som ble skadet vil heller ikke si noe, men forteller at hun forsatt sliter med smerter etter ulykken. Skadene er ikke ferdig grodd, og hun risikerer varige men, sier legen hennes.

Gårdeieres ansvar

Årets snørike vinter resulterte i at politi og brannvesen advarte folk mot livsfarlige istapper. Men det er huseierne som er ansvarlig for at is og snø fjernes fra taket.

Dersom is og snø utgjør en potensiell fare for fotgjengerne - skal takene ryddes. Huseiere som ikke fikk jobben gjort risikerte å bli bøtlagt.

Det skal koste å ikke ta ansvar. Men det er stor variasjon i hvor mye huseiere må punge ut med. I Kristiansand risikerte de å måtte betale opp mot 10 000 kroner, mens gårdeiere i Oslo risikerte bøter på bare 500 kroner.

Les også: Ikke nok å henge opp takras-varsel