Utleiebolig ble festlokale for 80 ungdommer

Erik Styrvold Nordahl trodde han leide ut huset til overnattingsgjester, men i løpet av natta ble boligen omgjort til festlokale. Huset kan være ødelagt for flere hundre tusen kroner.

En huseier på Gimlekollen i Kristiansand krever at nettjenesten AirBnB må gi flere opplysninger om hvem de leier ut til.

I dette utleiehuset på Gimlekollen hadde mer enn 80 tenåringer fest for to uker siden. Eieren ante ingenting og hadde annonsert med forbud mot røyking og fest.

En dags utleie via Airbnb ble skjebnesvangert. Nordahl trodde han leide ut til overnatting for seks personer, men 80 ungdommer kom på festen på Gimlekollen i Kristiansand.

Erik Styrvold Nordahl

Erik Styrvold Nordahl opplevde at boligen hans i Kristiansand ble omgjort til festlokale.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Nå ber han om at nettjenesten gir flere opplysninger om leietakere.

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

Hadde ingen betenkeligheter

Lørdag for to uker siden ble Nordahl, som var bortreist, kontaktet av naboen som så at mange ungdommer var på vei inn i huset. Nordahl hadde leid ut boligen via Airbnb - noe han også hadde gjort et par ganger tidligere.

Med gode erfaringer fra tidligere leietakerne hadde han ingen betenkeligheter med å leie ut igjen. Han innrømmer at varsellampa nok skulle ha blinket fordi bestillinga kun var for én natt.

Han var bortreist, men fikk en venn til å sjekke opp hva som skjedde i huset. Det viste seg at mer enn 80 tenåringer hadde fest i huset og vennen fikk dem ut.

Utleier Nordahl synes det er trist og tragisk.

I annonsen var det spesifisert at røyking og festing ikke var tillatt. Nå bærer huset preg av nettopp det. Både parkett og møbler har fått skader. Utleier har forsikring og regner med å få dekket skadene. Han har foreløpig ikke rettet noe søksmål mot leietakeren.

Gulvslitasje etter festen

Parketten har fått kjørt seg etter ungdomsfesten på Gimlekollen.

Foto: Erik Styrvold Nordahl

Visste ikke at leietaker var tenåring

– Kunne du gjort noe annerledes?

– Jeg visste bare hvor personen kom fra og krevde legitimasjon, men jeg visste ikke alderen, forteller han.

Nå vil han rette en henvendelse til Airbnb fordi han mener det er viktig å kunne vite alderen på leietakere.

Skade etter ungdomsfesetn

Det ble flere skader på huset etter festen.

Foto: Erik Styrvold Nordahl

Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, sier de ikke har fått henvendelser som er knyttet til denne problematikken. Han understreker imidlertid at det er enkelt å sjekke referanse på leietakere fordi Airbnb praktiserer et ratingsystem der utleiere gir karakterer til leietaker.

Erik Styrvold Nordahl er ikke blitt skremt og kommer til å fortsette å leie ut via Airbnb. Politiet sier de har opplevd lignende saker tidligere og er oppmerksomme på fenomenet.

Denne artikkelen er i ettertid. I den opprinnelige versjonen stod det følgende: "Aja Guldhammer Henderson, Nordensjef i Airbnb, har ikke svart på NRKs henvendelse i dag." Det viser seg at vedkommende har sluttet i bedriften. NRK har i ettertid vært i kontakt med selskapet som har gitt sin kommentar. Den kan du lese her.