Hopp til innhold

8-åringer møtte Arne fra krigen

Mange av dagens 8-åringer har aldri møtt en som levde under 2. verdenskrig, og derfor var det stort for 3. klasse ved Fagerholt skole i Kristiansand å møte Arne Eilertsen som selv var barn under krigen.

3. klassinger Fagerholt skole

3. klassen fra Fagerholt skole fikk et innblikk i livet både for barn og voksne under siste verdenskrig.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Mens mange av oss hadde foreldre eller besteforeldre som levde under krigen, vokser det i dag opp en generasjon som ikke får historien om 2. verdenskrig i Norge inn på samme måte.

I hele høst har stiftelsen Arkivet i Kristiansand og Vest-Agder fylkeskommune gått sammen om et prosjekt i den kulturelle skolesekken for å lære dagens barn om 2. verdenskrig.

Gjennom høstmånedene har Arkivet tatt mot 2. og 3.-klassinger på en helt spesiell opplevelse. Ifølge stiftelsen Arkivet er dette en svært viktig kultur- og historieformidling som dagens oppvoksende generasjon bør få del i.

Ble overrasket

Da NRK besøkte Arkivet denne desembermorgenen, var det 3. klasse fra Fagerholt skole i Kristiansand som var på besøk. 21 forventningsfulle 8-åringer benket seg i den berømte og beryktede trappa hvor tusenvis av nordmenn måtte gå opp under krigen for å bli avhørt, torturert eller fengslet.

Arne Eilertsen

Arne Eilertsen fortalte og svarte på spørsmål om hvordan det var å vokse opp under krigen.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Etter noen minutter med undervisning, kommer plutselig Arne Eilertsen inn bakdøra. Han er i dag 80 år og var selv barn under krigen. I det han viser seg for barna, og de forstår at han levde den gangen, åpner både munner og øyne seg hos alle barna.

Dette var både overraskende og spennende for 8-åringene, som også fikk rikelig anledning til å spørre ut Arne Eilersen om alt som hadde med krigen å gjøre.

– Mange rare spørsmål

Det er ofte vanskelig å svare på alle spørsmålene jeg får, innrømmer Eilertsen.

– Noen ganger går spørsmålene langt utenfor hva det hele dreier seg om, men på den andre siden er det kjempegøy å møte disse barna, og se den nysgjerrigheten som bor i dem.

Eilertsen er fullt klar over at dette er den siste generasjonen som faktisk får muligheten til å møte personer som levde under 2. verdenskrig.

– Selvsagt er det begrenset hva jeg kan formidle i løpet av et par formiddagstimer her, men det er en viktig del av vår historie som ikke må gå i glemmeboka.

HØR FRA SKOLETIMEN PÅ ARKIVET:

– Tror det var skummelt

Sander Mortensen og Anna Lian

Elevene Sander Mortensen og Anna Lian var tydelig berørt - så kanskje krigshistorien ikke vil gå i glemmeboka.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

NRK pratet med to av barna som var til stede på Arkivet. Både Sander Mortensen og Anna Lian var berørt etter sterke historier og mye ny kunnskap.

– Jeg tror det var skummelt å være barn under krigen”, forteller Anna. ”Jeg tror barna den gangen lurte på veldig mange ting, og at de var bekymret for familien sin”.

Men Sander konkluderer det hele med sin takknemlighet for å bo i et fredelig land i dag.

–Jeg er veldig glad for at det er fred i dag, og at vi fikk en slutt på krigen.

Skolen har et ansvar


Eystein Ellingsen er formidler på Arkivet. Han er en del av hjernen bak det hele, og forteller at mye av inspirasjonen til å gjøre noe som dette, er basert på at han selv har en sønn som han ønsket å formidle krigshistorien til.

Ellingsen mener skolen har et viktig ansvar når det gjelder formidlingen av dette fagfeltet for barna.

–Jeg har ingen tro på at en dag på Arkivet forandrer disse barna som mennesker, men jeg tror de kan få noe å tenke på.

– Jeg tror det er både avgjørende og viktig at skolen følger opp det vi prater om her. Og en gang fortalte en lærer meg etter å ha vært her, at nå har vi stoff å jobbe med i klassen flere måneder framover, og det er selvsagt som musikk i mine ører, sier Eliingsen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %