70 prosent blir friske

Kristiansand kommune vil begynne med rusbehandling etter en italiensk modell.

Rusmisbruker
Foto: Jon Eeg / Scanpix

På institusjonen San Patrignano i Italia blir 70 prosent friske av rusavhengighet, blant annet ved å fokusere på å utnytte de evnene misbrukerene har på best mulig måte.

- For eksempel arrangerte de EM i sprangridning på institusjonen, forteller helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand.

- De produserte høykvalitetsprodukter som de solgte på det åpne markedet, og finanserte femti prosent av virksomheten sin gjennom dette salget.

Nå har Cultiva bevilget 50 tusen kroner til å studere den italienske modellen nærmere.

 

Vil importere rusmisbrukere

Helse- og sosialdirektøren sender i begynnelsen av oktober en delegasjon til San Patrignano for å lære av suksessoppskriften.

Han tror det kan være aktuelt å importere rusmisbrukere fra hele Norden til et senter etter italiensk modell i Kristiansandsregionen.

- Vi må jo ha noen store tanker av og til, men vi får bygge dette stein for stein, og så får vi se hva som kommer ut av det etter en form for prosjektperiode, sier Dahlen.

 

Viktig å tenke nytt

Dahlen mener det er helt nødvendig å tenke nytt når det gjelder å hjelpe mennesker ut av en rusavhengighet.

- Jeg tror at vi gjør mye godt her i regionen, men vi må aldri hvile på laurbærene. Det vi gjorde i går er kanskje ikke godt nok i morgen, sier Dahlen.

- Vi nå hele tiden være på jakt etter andre måter å løse utfordringene på, legger han til.