Hopp til innhold

60 år gammel kjærlighet hugges opp

Den tidligere danskebåten MS Skagen blir trolig snart hugget opp etter 60 år på sjøen. Tidligere sjømann Paul Werring fra Lillesand rakk et siste gjensyn med skipet som forandret livet hans.

Paul Werring får et siste gjensyn med skipet som forandret livet hans.

Den tidligere danskeferja MS Skagen har betydd mye for tidligere sjømann Pål Werring fra Lillesand. Nå blir skipet trolig hugget opp.

Den tidligere danskebåten MS Skagen blir snart hugget opp etter 60 år på sjøen. Tidligere sjømann Paul Werring fra Lillesand rakk et siste gjensyn med skipet som forandret livet hans.

MS Skagen var i mange år bindeleddet mellom Sørlandet og Danmark, men skal snart taues til Litauen for å bli hugget opp.

Krevende i uvær

Paul Werring er bosatt på Åkerøy i Lillesand. Fra huset sitt har han god utsikt mot havområdene der Skagen og Skagerak utgjorde Skagerrak-expressen på strekningen Kristiansand–Hirtshals. Skagerak forliste i 1965. Werring var 18 år da han mønstret på MS Skagen. Det ble hans første møte med sjømannslivet.

– Du husker alltid første bilen du har hatt, og selvsagt den første båten, sier Werring, og viser frem et gammelt skipsflagg fra båten mange sørlendinger fortsatt husker godt.

M/S Skagen
Foto: Agderbilder.no/Kristiansand kommunes arkiv

Werring har mange og sterke minner fra skipet som forandret mye i livet hans.

– Livet hadde ikke blitt det samme. Det var mye bra folk der og jeg fikk en variert og bred arbeidserfaring ombord. Det var avgjørende for at jeg ble sjømann og derfor hadde jeg heller ikke truffet min kone uten MS Skagen, smiler Werring.

Ikke alle minnene var like gode. De gamle danskefergene hadde ikke stabilisatorer. Derfor var det mange som ble sjøsyke når det var mye bølger. Werring forteller om svært grisete forhold under mange overfarter.

– Det var en egen lukt som vi kalte Skagen-lukta. Lukten av oppkast preget fergen hele tiden.

Paul Werring

Paul Werring med gjensyn av det første skipet han jobbet på, for 50 år siden. Werring ble senere styrmann og jobbet også utenriksfart fram til 1978 før han gikk i land. Han har ikke vært ombord på sin første flytende arbeidsplass på 50 år.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Et siste gjensyn

Båten ligger til kai i Drammen og den tidligere sjømannen har knapt kommet ombord før han føler seg hjemme. For det meste av interiøret er overraskede uendret siden 1960-tallet.

– Oi oi oi, dette var kjent. Der er mitt gamle kontor. Dette var purserkontoret, og her står den gamle taxfreekiosken akkurat som den gjorde den gang, forteller han ivrig.

MS Skagen, interiør

Bildegalleri fra innsiden.

Foto: Svein Vik Såghus

Skipet som nå heter Pan Trade, ligger til kai i Drammen fordi tidligere eiere ikke har gjort opp for seg. Det forteller Per Knutsen, daglig leder ved Drammen Yard.

– Båten er solgt og skal til Litauen. Der blir det trolig destruert, forteller Knutsen.

Heller ingen offentlige verneinstitusjoner har vist nok interesse til at skipet blir tatt hånd om, så det kan snart være klart for siste seilas for det som en gang var et flaggskip over Skagerak.

Litt vemodig syns nok Werring, selv om han kan også fleipe med skipet.

– Vi har vi nok vært ombord for siste gang. Men det utrolige er at spylukta ombord er borte, humrer han.

M/S Skagen

Skipet ble omdøpt til Borgholm etter 1975 og senere til Pan Trader. Det var lenge registrert i Panama og eid av et tyrkisk rederi. Det er en viktig epoke i norsk sjøfartshistorie som avsluttes når "Skagen" / "Pan Trader" hugges opp. Den var den første fergen som kunne ta jernbanevogner sammen med et stort antall biler. Dette revolusjonerte transporten mellom Norge og Europa. "Skagen" ble erstattet av større danskeferger, som Borgen, Christian IV og senest Superspeed.

Foto: Agderbilder.no/Vest-Agder-museet

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
I morgen starter NRK Sørlandets julekalender 01:13
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 2,04 kr
Dyrest kl. 17 4,42 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 1,4 kr 25 min.
  • Dusje 14,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 1,7 kr En vask
  • Varmeovn 3,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %