NRK Meny
Normal

53 bryggeriansatte mister jobben

53 ansatte ved Arendals Bryggeri mister jobben. Grunnen er sviktende salg av øl og brus det siste halvannet året.

Arendals Bryggeri

De ansatte ved Arerndals Bryggeri eier 54 prosent av aksjene, Aust-Agder Næringsselskap eier 26 prosent av aksjene og Ringnes eier 20 prosent.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hovedtillitsvalgt ved bryggeriet Ivar André Råna forteller at situasjonen oppleves vanskelig for de ansatte.

– Det er selvfølgelig dramatisk for oppsigelsene vil berøre mange mennesker. Folk tar det tungt, men med fatning, sier Råna.

Han understreker imidlertid at prosessen har vært ryddig.

– Vi har selvfølgelig hatt en tøff prosess for tillitsvalgte og ledelse er ikke enige om alt. Men prosessen har vært bra og vi har vært involvert fra første stund, sier Råna.

Salgstallene peker nedover

Arendals Bryggeri er Norges nest eldste eksisterende bryggeri, og har røtter tilbake til 1839. Etter at de ansatte overtok Arendals Bryggeri i forfjor sommer, gikk bryggeriet med overskudd i 2009.

Men ifølge daglig leder i Arendals Bryggeri, Torstein Paulsen, har det vært en generell nedgang i brus og ølmarkedet i Norge i 2010, og det har vært tregt salg også i starten av 2011.

Dette er grunnen til at bryggeriet nå må gå til oppsigelse av omlag halvparten av medarbeiderne.

– Det er trist når noen mister jobben, men dette er en nødvendig prosess som vi må gjennomføre for å sikre fremtiden, sier Paulsen.

Ringnes reduserer

Ringnes er minoritetseier i Arendals Bryggeri, med en aksjeandel på 20 prosent. Ringnes flytter nå deler av produksjonen fra Arendal til Oslo hvor bryggeriet har ledig kapasietet. Arendal mister dermed produksjon og distribusjon til Stavanger-området, skriver Agderposten.

Råna frykter likevel ikke at dette er begynnelsen på slutten av produksjonen av Ringnes-produkter.

– Det er ingenting som tyder på det. Ringnes har vært veldig åpen om dette og vi har fremdeles produksjon og distribusjon til vårt lokale område, sier Råna.