50 millioner kroner til fengsel

I neste års statsbudsjett er det satt av 50 millioner kroner til fengsel i både Mandal og Froland

Politikere om fengselsplaner på Sørlandet

Åse Michaelsen (Frp), Ingebjørg Amanda Godskesen (Frp), Ingunn Foss (H), Svein Harberg (H) og Hans Fredrik Grøvan (Krf) kom med løfter om fengselspenger til Sørlandet.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

At regjeringen prioriterer pengene til fengselsbygging i Froland og Mandal ble kjent da lokale stortingspolitikere fra regjeringspartiene og KrF og ordførerne fra Mandal og Froland møtte pressen i Kristiansand i dag.

Meget fornøyd

Mandals ordfører Alf Erik Andersen (Frp) sier til NRK at han er veldig fornøyd for løftene om 50 millioner til fengsel.

– Jeg er glad at både Froland og Mandal får fengsel. At ingen ble prioritert foran den andre.

– Vi håper på byggestart i 2017, legger han til.

– Pengene vi får nå holder iallefall til en god planlegging. De er satt av til begge fengselene. Men vi håper på enda flere penger etter hvert slik at vi kan få spaden i jorda i løpet av neste år, sier han.

På en pressekonferanse på Stortinget for ett år siden, ble det klart at Sørlandet skulle få to fengsler med 180 plasser på hvert sted. Ett i Mandal og ett i Froland.

I regjeringens reviderte nasjonalbudsjett for 2016 kom budskapet om at regjeringen lovet 10 millioner kroner til planlegging av nytt fengsel i Mandal, mens fengselet i Froland lot vente på seg. Frolands ordfører Ove Gundersen (KrF) var da skuffet og sint. I dag er humøret mye bedre.

Likestillt

– Jeg er glad og tilfreds med at Froland og Mandal nå er likestillt og at byggingen av fengslene planlegges parallelt, sier Gundersen.

Fengselet i Froland planlegges på Blakstadheia.

– Det er foreløpig ikke tatt noe avgjørelse på hvor admninstrasjonen skal ligge, sier Gundersen, og legger til at et nyttt fengsel vil bety mange nye arbeidsplasser i kommunen.

De 50 budsjettmillionene kommer i tillegg til de 15 millioner kronene som Stortinget tidligere har bevilget til planlegging av fengsler på Sørlandet.

«Point of no return»

Dette er en viktig dag, for nå er det ingen vei tilbake for fengsler både i Mandal og Froland. Det er en gledens dag både når det gjelder soningsplasser og arbeidsplasser, sier Ingebjørg Amanda Godskesen (Frp).

Sammen med Åse Michaelsen (Frp), Ingunn Foss (H), Svein Harberg (H) og Hans Fredrik Grøvan (Krf) kom hun i dag med løfter om fengselspenger til Sørlandet.

– 50 millioner betyr at dette er et «point of no return», sier Åse Michaelsen (Frp).

– Kriminalomsorgen og Statsbygg må nå planlegge videre, og så ser vi hvordan pengene blir fordelt. Vi må stole på at faginstansene vet best hva som kreves, sier hun.