50 boliginnbrudd i november

I november har politiet i Agder registrert 50 boliginnbrudd. I tillegg har det skjedd svært mange dekktyveri fra garasjer.

Det er særlig Arendal, Grimstad og Lillesand som er rammet av mange innbrudd.

Etterforskningsleder ved Arendal politistasjon, Jens Martin Reiersølmoen, sier 50 innbrudd på én måned er mange, men at det likevel ikke er helt uventet på en årstid hvor kveldene blir mørkere.

– Det har vært mange grove tyverier den siste måneden, men det ofte på denne årstiden, sier Reiersølmoen.

Ifølge ham viser statistikken gjerne en oppsving i antall innbrudd i oktober og november og en ny oppsving i mars.

– Det er litt sesongbasert. Når det blir mørkere er det kanskje lettere å bevege seg ute, uten at man blir lagt særlig merke til, sier Reiersølmoen.

– Så det bekrefter gamle myter om at tyvene trives best i nattemørket?

– De gjør nok det.

Både lokale og mobile gjerningsmenn

Jens Martin Reiersølmoen

Etterforskningsleder Jens Martin Reiersølmoen ved Arendal politistasjon.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK

Etterforskningslederen sier økningen er en utfordring for politiet, men at de klarer å håndtere sakene de får.

– Noen innbrudd tyder på mobile vinningskriminelle, mens andre er det lokale størrelser som står bak. Vi pågriper folk med jevne mellomrom og prøver å finne eventuelle sammenhenger mellom sakene, sier Reiersølmoen.

Det typiske for mobile vinningskriminelle er at det stjeles smykker og sølvtøy. Gjenstander som ikke er så store ettersom de ofte skal tas med ut av landet.

Ofte skjer innbruddene om ettermiddagen eller tidlig kveld, hvor gjerningspersonene har registrert at huset er tomt for folk.

Det har også vært stjålet svært mange bildekk fra garasjer i Aust-Agder den siste tiden.

– Den delen tror vi er organisert og det har det vært mange tilfeller av, særlig i Grimstad- og Lillesandsområdet, sier Reiersølmoen.

– Vær oppmerksom

Etterforskningslederen ber folk være oppmerksomme på om ukjente biler eller personer oppfører seg mistenkelig i nabolaget.

– Det er viktig å være litt oppmerksom på hva som skjer i nabolaget. Følg med litt om der er fremmede biler eller folk i nabolaget som ser ut til å observere. Og bør man sørge for å løse og lukke vinduer, og ikke la det se ubebodd ut.

Han legger også til at man bør unngå å publisere i sosiale medier at man skal på tur og blir borte noen dager.