400 000 mindre i julegryta

Frelsesarmeen på Sørlandet opplever at folk gir mindre i julegryta enn tidligere.

Frelsesarmeen på Sørlandet opplever at folk gir mindre i julegryta enn tidligere. Bare i Kristiansand er det gitt over 400.000 kroner mindre enn i fjor. Eksperter mener innsamlingsmetodene bør moderniseres.

At det er mindre penger som har kommet inn i julegryta i år enn i fjor, bekrefter assisterende kasserer i Frelsesarmeen i Kristiansand, Tor Johansson.

Ifølge Fædrelandsvennen, er det snakk om et betydelig beløp. I julegrytene i Kristiansand, på Sørlandssenteret og i Søgne, har det ifølge avisen, kommet inn til sammen 1 395 784 kroner. Det er over 400 000 mindre enn i fjor.

Har «nettgryte» og Vipps

Johansson i Frelsesarmeen tror at det er mange som har vært vant til å putte penger i julegryta, som ikke gjør det lenger fordi de ikke har kontanter på seg.

Selv om Frelsesarmeen har innrettet seg etter et samfunn hvor kort har tatt over for mynter og sedler, tror ikke Johansson at alle er klar over de ulike måtene å gi penger til Frelsesarmeen på. Frelsesarmeen opererer med både bankterminaler og en «nettgryte», der man kan overføre penger både via nettbank og Vipps.

– Det står en lapp om dette ved siden av julegrytene, men jeg tror ikke folk nødvendigvis får med seg dette, sier han.

Sprikende rapporter

Ifølge medie- og innsamlingssjef i Frelsesarmeen, Jan Aasmann Størksen, er det ennå ikke klart hvor mye Frelsesarmeen i Norge totalt har fått inn i forbindelse med jula. Å få den totale oversikten, er litt mer komplisert enn da det bare kom inn penger i form av klingende mynt. Disse skal telles og legges sammen med det som kommer inn på andre måter.

Størksen sier at han har fått varierende tilbakemeldinger på hvor mye som har kommet inn i de utplasserte julegrytene i år. Selv om beløpet har gått ned noen steder på Sørlandet, betyr ikke det at samtlige gryter har blitt mer slunkne i år.

– Rapportene spriker. Noen steder i landet har det kommet mindre. Andre steder har det kommet mer, sier han.

Størksen sier at det endelige tallet på hvor mye Frelsesarmeen har fått inn i år, sannsynligvis vil være klart i løpet av neste uke.