NRK Meny
Normal

Pumpet 40.000 liter vann ut av kjeller

Uværet på julaften førte til utrykning for brannvesenet flere steder på Sørlandet.

Brannbil og brannmann

Brannvesenet i Agder måtte rykke ut på flere redningsoppdrag på julaften. ARKIVBILDE

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

På julaften falt det opp mot 100 millimeter nedbør på målestasjonen i Kvinesdal i Vest-Agder. Også i Aust-Agder regnet det svært mye på årets store høytidsdag. Her kan du se en full oversikt.

De store vannmassene førte til flere redningsoppdrag for brannvesenet.

Vann fylte kjelleren

I en kjeller ved Fiane i Gjerstad kommune måtte Østre Agder brannvesen rykke ut med pumpebil da en fortvilet huseier opplevde at vannmassene fylte kjelleren hans.

– Det var snakk om at brannvesenet pumpet ut hele 40 kubikkmeter med vann, så det var betydelig menger som hadde funnet veien inn i kjelleren, forteller alarmoperatør Harald Robersvik ved 110-sentralen i Agder.

Huseieren skaffet etter hvert til veie en egen pumpe slik at han kunne holde vannet unna inntil regnet hadde gitt seg. Meldingen kom inn til brannvesenet like før klokken 10 på julaften.

Vannet fylte hagen

Også i Kristiansand opplevde en huseier i Gillsveien i Kristiansand at husets kjeller ble fylt med vann. Kristiansand-regionen brann- og redning sendte den såkalte restverdi-bilen til stedet slik at verdier kunne bli sikret. Oppdraget ble meldt inn klokken 11.30 på julaften.

Utenfor et bolighus i Songdalsveien i Søgne måtte også brannvesenet trå til da store vannmasse fylte opp området utenfor.

– En huseier hadde svært mye vann i hagen på utsiden av eneboligen. Vedkommende var redd for at vannet skulle trenge inn i huset, sier Robersvik.

Natt til julaften kom det også melding om at en vei på Samkom i Vennesla var i ferd med å vaskes bort av regnet. Brannvesenet satte opp sperringer i området.

Takstein falt ned

Ved to anledninger måtte også brannvesenet bistå med å sikre løse gjenstander som hadde løsnet som følge av kraftig vind. I Østre Strandgate i Kristiansand falt taksteiner ned fra et bygg. I Slettheiveien skapte også løse gjenstander problemer.

I Arendal falt strømledninger over en vei på Bjorbekk slik at bilister ble sperret inne, forteller Robersvik. Brannvesenet kom i kontakt med en vaktmester som ordnet opp i problemene.

I Birkenes ble et hundretalls boliger strømløse da store vannmengder veltet et tre som falt over strømnettet.