Nekter skyld

Ungdommene som er tiltalt for å ha tent på Meierigården nekter straffskyld.

Brann

Verdier for 38 millioner kroner gikk tapt i brannen.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Rettssaken mot en 21 år gammel mann og en 19 år gammel mann, som begge er tiltalt for å ha startet brannen på Meierigården i Lyngdal i oktober i fjor, startet i dag.

Spiseriet

Utestedet Spiseriet ble totalskadd i brannen.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Et 3 000 kvadratmeter stort forretningsbygg brant ned, og verdier for 38 millioner kroner gikk tapt i brannen.

Ingen av de to tiltalte erkjente straffskyld for mordbrannparagrafen da rettssaken mot dem startet i Lister tingrett i dag. De to er tiltalt etter mordbrannparagrafen på grunn av omfanget av brannen, ikke fordi liv kunne gått tapt.

Skulle brenne paller

21-åringen har tidligere innrømmet å ha stått bak brannen, mens hans kamerat på 19 år har nektet skyld.

Brann

Brannen startet i disse pallene her i bakgården.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

19-åringen innrømmer å ha tømt ut bensin på paller som lå i nærheten av bygget, men forklarer at han deretter stakk fra stedet.

I retten i dag forklarte 21-åringen at han var med på å starte brannen ved at han tente seg en røyk og samtidig satte fyr på bensinen som var helt ut over pallene.

21-åringen forklarer at 19-åringen ikke stakk av, men så at han tente på. 21-åringen har også forklart i retten at 19-åringen kan ha kastet bensinkanna på toppen av pallene da de brant. Det avviser 19-åringen.

Ingen av de to hadde ikke regnet med at brannen skulle bre seg fra pallene og over til Meierigården, derfor erkjenner de ikke straffskyld etter tiltalen. De to erkjenner heller ikke skadeverk for 38 millioner kroner etter brannen.

Også siktet for ran

Den søndagen Meieritomta brant, ringte de to mennene tidlig om morgenen til politiets operasjonssentral. Der fortalte de at det var en dødsulykke på Lista, for å avlede politiet slik at de kunne gjøre et innbrudd på Expert i Lyngdal.

Pitstop Kvinesheia

Tre personer er siktet for væpnet ran av Pitstop på E39 på Kvinesheia. En av dem er 21-åringen som nå sitter i retten.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Men de greide ikke å bryte seg inn i elektroforretningen og tente deretter på Meieritomta.

Den 21 år gamle mannen er nå også en av de tre siktede for det væpnede ranet av veikroa Pitstop på Kvinesheia i september.

Hans advokat sier at 21-åringen ikke erkjenner straffskyld for dette ranet.