30 tonns blokk raste ut – må sikre mer

Bolten som skulle holde steinblokka på 30 tonn var for kort. Nå må flere steinblokker sikres på fylkesvei 465 i Kvinesdal.

Kampestein falt ut på fylkesvei 465

Ifølge Statens vegvesen veier blokka om lag 30 tonn. Nå må vegvesenet sikre mer.

Foto: Lars EIe / NRK

En strekning på 200 til 300 meter på fylkesvei 465 må sikres på nytt. Det er en risiko for at boltene, som skal holde steinblokkene, er for korte. I begynnelsen av måneden raste en steinblokk på 30 tonn ut i veien.

Per Magne Hindersland

Byggeleder i Statens vegvesen Per Magne Hindersland, sier de skal sikre 200 til 300 meter av veien slik at det ikke raser ned.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Vi skal sikre området i løpet av en 14 dagers tid. De boltene som sto i blokka som falt ned, var for korte. Vi tar ikke sjansen på at flere kan rase ut, sier byggeleder i Statens vegvesen, Per Magne Hindersland.

Bolter fast blokkene

Byggelederen i Statens vegvesen mener det er for risikabelt å ikke bolte resten av strekningen. Han frykter at flere andre steinpartier kan ha for korte bolter, og at de dermed kan rase ut.

– Vi mener det er trygt å ferdes på fylkesveien. Men selvsagt kan ingenting garanteres, forteller Hindersland.

Tar ingen sjanser

I slutten av måneden skal geolog igjen tilbake til rasstedet på fylkesvei 465 mellom Kvinesdal og Farsund for å starter sikringsarbeidet. Det blir fylkeskommunen som må koste på sikringsarbeidet igjen. Prisen er ikke klar.

– Veien ble åpnet i 2005. Vi har ingen mulighet for å sjekke de boltene som står der. Vi vet ikke omfanget en gang. Det er mange bolter der, sier Hindersland.

– Dette er en større operasjon, bekrefter byggelederen.

Veien blir delvis stengt, men nå kan ikke Statens vegvesen si hvor lenge, men det skal gå an og kjøre forbi mens sikringsarbeidet pågår.