30 millioner til UiA

Universitetet i Agder får nå de siste 30 millioner kronene til bygging av Mechatronics Innovation Lab i Grimstad. Det er næringsminister Monica Mæland som i dag overbringer nyheten.

Midler til UiA Grimstad

Pengene vil gå til videre forskning innen blant annet robotics.

Totalt har staten spyttet inn 100 millioner kroner til UiA-prosjektet. Dette skal kunne bidra til fremtidig forskning og kompetansevekst på avdelingen i Grimstad. De resterende bidragene til laben kommer fra lokale næringsdrivende.

Ikke en valgkampstrategi

Monica Mæland sier at tidspunktet til donasjonen er en tilfeldigheten, og ikke kan knyttes opp mot valgkampen.

– Jeg har fulgt med på dette prosjektet helt siden jeg ble statsråd, og er veldig imponert over den jobben universitet og bedriftene har gjort for å få dette på beina. Dette er et testsenter som kan bli brukt av bedrifter i hele Norge.

Rektor Frank Reichert har tidligere gitt pepper til regjeringen for finansieringsmodellen rundt universiteter. I dag sier han at han ikke har annet enn kjærlighet å gi til styresmaktene:

Rektor, UiA

Rektor Karl-Heinz Frank Reichert er storfornøyd.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Nå kan vi endelig si at vi er Norges mest innovative lab for digitalisering og datakraft. Denne drømmen blir realisert, og vi kan gå fullt ut.

Bedrifter hjelper til

Infrastrukturen til senteret er bygget opp av næringslivet, mens universitet drifter det. I løpet av de første fem årene lovet lokale bedrifter å støtte med 50 millioner kroner, mens andre har donert utstyr. Det regnes som en arena der både elever, forskere og bedriftseiere kan komme med uløste problemstillinger og spørsmål.

Nettopp på grunn av den unike støtten fra lokale forretninger, er det næringsminister Monica Mæland som dukket opp for å avdekke nyheten på UiAs campus. Hun er også fra distriktet, og har vist at hun liker å vende tilbake til hjemlige trakter når anledningen byr seg.

– Dette kan skape flere arbeidsplasser. Nå er bedriftene i Norge fremst i sin teknologi, og i en situasjon der vi trenger å lage flere arbeidsplasser i privat sektor er dette et viktig bidrag, sier Mæland.