NRK Meny
Normal

3-åring brakk leggen da voldsom bølge traff båten

Familien på fem nøt sommerkvelden i snekke utenfor Bragdøya. Sekunder etter at ekspressbåten Fjord Cat passerte traff en voldsom bølge snekka og kastet båten mot land.

Treåring brakk leggen gips

Treåringen har hatt gips på beinet i fire uker i sommer etter at hun brakk leggen.

Foto: Privat

– Omkring klokken 20 la vi merke til at Fjord Cat passerte ved Dybingen. Vi hadde ikke mer enn sett skipet før havet «forsvant under oss» og vi ble deretter slått hardt mot land med baugen først, skriver familiefaren i et brev til rederiet Fjord Line.

Skjærgårdsjeep på land

Slik så det ut når en skjærgårdsjeep ble kastet fire meter inn på land av danskebåten.

Foto: RS Bendt R. Rasmussen / Redningsselskapet

Det har stormet rundt Fjord Line de siste ukene etter at to dykkere opplevde at skjærgårdsjeepen de fortøyde ved Kinn i byfjorden regelrett ble kastet på land etter at den hurtiggående danskeferja passerte.

Holdt 32 knop

Data fra AIS-loggen (Automatisk identifikasjonssystem) til Fjord Cat viste at ekspressfergen hadde holdt en fart på omkring 32 knop da skjærgårdsjeepen ble kastet på land.

I etterkant av episoden har bystyrepolitiker Dag Vige tatt til orde for at Fjord Line og andre hurtiggående båter må vise større hensyn ved å redusere farten ut og inn byfjorden.

Treåring brakk leggen

Her er treåringen innlagt på Sørlandet sykehus Kristiansand med brukket bein.

Foto: Privat

NRK har vært i kontakt med en familiefar i Kristiansand som forteller at de opplevde på nært hold kreftene som oppstår når ekspressbåten fosser frem i byfjorden.

– Kastet rundt i båten

Hendelsen skjedde 24. juni i år da familiens 22 fots snekke lå fortøyd på østsiden av Bragdøya. Snekka hadde ligget fortøyd i land og med akterenden i dregg i omkring to timer da Fjord Cat passerte.

NRK har fått tilgang til brevet familiefaren sendte til Fjord Line i sommer.

Der står det blant annet:

– Sammenstøtet var så voldsomt at alle ble kastet rundt i båten fra sittende eller stående stilling. Før vi rakk å løsne fortøyningen ble vi slått 2–3 nye ganger mot land.

Vi hadde ikke mer enn sett skipet før havet forsvant under oss og vi ble deretter slått hardt mot land med baugen først.

Overraskende bølge / Brev fra familien
Fjord Line

Fjord Lines Fjordcat kjører ruten Kristiansand–Hirtshals og skaper store bølger.

Foto: Asbjørn Odd Berge/NRK

Etter å ha kommet seg på beina igjen fant faren sin tre år gamle datter gråtende på gulvet.

På akuttmottaket i Kristiansand ble det konstatert brudd i leggen. Jenta har tilbrakt fire uker med gips i sommer. Politiet er gjort kjent med saken.

Beklager hendelsen

Fjord Line beklager nå hendelsen overfor familien.

– Det er en veldig kjedelig episode. Vi er opptatt av sikkerheten på sjøen og at det skal være plass til både nyttetrafikk og fritidstrafikk, sier linjedirektør Atle Woxholt til NRK.

Han vil ikke gå nærmere inn på om de selv vurderer å senke hastigheten, men viser til at politikerne og havnestyret må ta stilling til spørsmålet.

Onsdag sa han til Fædrelandsvennen at de ikke har fått noen andre klager enn den tidligere i sommer, men nå viser det seg altså å være en sak til.

– Den ble meldt inn til vårt kundesenter, som håndterte saken. Jeg burde også ha vært koblet inn, sier Woxholt.

I et svarbrev til familien skriver rederiet at de synes det er leit at barnet ble skadet som følge av en bølge, men hevder skipet seilte etter normale prosedyrer på det aktuelle tidspunktet.

Det er jo også slik at personer som utfører aktiviteter langs land i hele vår rute har et eget ansvar for å være obs på at fartøyer, brygger eller andre objekter fortøyes eller anbringes på en slik måte at de ikke tar skade av vårt skips ordinære sjø.

Skriftlig svar til familien / Fjordline
Laster kart, vennligst vent...

Kartet viser hvor familien lå med snekke, og hvor en skjærgårdsjeep ble kastet på land.