NRK Meny
Normal

Mener hovedmannen ikke er tatt

Den 29 år gamle mannen som er tiltalt i smuglersaken i Ålbæk startet sin forklaring i dag. Til retten forteller mannen at han mener den rette hovedmannen bak smuglingen ikke er tatt.

Dag to av rettssak hjørring

Fem nordmenn er tiltalt for forsøk på å smugle 260 kilo hasj fra Ålbæk og til Norge. De tiltalte ble kjørt til rettsbygningen i politibiler like før klokken ni tirsdag.

Foto: Olav Rønneberg / NRK

Mannen har innrømmet å ha smuglet 80 kilo av hasjpartiet som ble beslaglagt i Ålbæk. 29-åringen har også innrømmet å ha skaffet mobiltelefoner og bager som ble brukt i smuglerforsøket.

Fikk 1000 kroner per kilo hasj

En 49 år gammel mann fra Arendal ble skutt og drept i forbindelse med smuglerforsøket som ble overvåket av dansk politi.

SISTE: 29-åringen fra Vestfold fikk 1000 kroner for hver kilo hasj han smuglet. I retten kom det fram at han så på det å kjøre 80 kilo hasj fra Frederikshavn til Silkeborg var en« lett oppgave»

SISTE: Aktor Mette Bendix spør 29-åringen om det påtalemyndigheten mener er den antatte hovedmannen, en 39-åring, som også er tiltalt i saken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Smuglerbåt Danmark

Båten smuglingsforsøket skjedde i blir kjørt bort fra Ålbæk havn. Båten ble beslaglagt etter en aksjon på denne tiden i fjor endte med at en norsk smugler ble drept i en skuddveksling.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

– Politiet og media forsøker å fremstille 39-åringen som bakmannen, men den personen er ikke tatt. Det er en person som ikke sitter på tiltalebenken her, svarer 29-åringen.

Vil ikke navngi noen

39-åringen som politiet mener koordinerte og organiserte smuglingen nektet mandag å avgi forklaring.

En av de andre tiltaltes forsvarere ønsket å vite om 29-åringen ville navngi andre bakmenn for å renvaske det politiet mener er hovedmannen.

Ålbøk, Danmark

FLERE TILTALTE: I alt fem nordmenn er tiltalt i smuglersaken. Mandag startet rettssaken i Hjørring.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Ålbæk, Danmark

HANDLET I SELVFORSVAR: Statsadvokaten i Viborg har slått fast at politiet handlet i selvforsvar da de skjøt og drepte 49-åringen fra Arendal. Det var her på kaia i Ålbæk mannen ble skutt.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

– Nei, jeg vil ikke utsette meg for en risiko ved å fortelle om andre som ikke er tiltalt, forteller 29-åringen, som ikke ønsker ikke si om han var redd det kriminelle miljøet.

29-åringen var ikke til stede på havna i Ålbæk da aksjonen skjedde, men ble pågrepet flere måneder etter.

Aktor Mette Bendix spør først tiltalte om hvordan han kjenner de andre tiltalte i smuglersaken.

Da svarer 38-åringen at han kjenner flere av de tiltalte gjennom jobb i Norge.

Etterlyst via Interpol

Mannen ble pågrepet flere måneder etter smuglerforsøket etter å ha vært etterlyst gjennom Interpol. Han ble pågrepet 25. juni og varetektsfengslet 26. juni 2013.

Til retten forteller 29-åringen at han kom til Danmark et par dager før selve smuglerforsøket i Ålbæk januar i fjor.

Mens han var på smuglertokt i Danmark hadde han skaffet barnevakt for sine barn i Norge.

Dro til Spania for å unngå å bli tatt

Da mannen kom til Danmark fikk han 80 kilo hasj fra en mann i Silkeborg. Hasjen skulle fraktes videre til Frederikshavn.

I forkant hadde mannen kjøpt flere bager som hasjen skulle oppbevares i.

29-åringen bruker også mye tid på å snakke om lukkede mobilnettverkene.

Til retten forteller 29-åringen at han rømte til Spania da han forstod at noe gikk galt i forbindelse med smuglerforsøket.

– I slutten av januar fikk jeg høre at jeg var etterlyst. Jeg dro da til Spania for å unngå å bli pågrepet, forteller 29-åringen.

Mandag forklarte en av de andre tiltalte seg. Han har innrømmet å ha vært i befatning med 45 kilo hasj.

Saken oppdateres fortløpende

Ålbæk havn

SKUTT OG DREPT: Politiet i Ålbæk havn etter smuglerforsøket 6. januar 2013 som endte med at en 49 år gammel mann ble skutt og drept av politiet.

Foto: Rene Schutze / Ap