NRK Meny
Normal

28 ansatte på trykkeriet mister jobben

Trykkeriet til Fædrelandsvennen på Fiskåtangen i Kristiansand legges ned. Det har styret i Schibsted vedtatt i dag. 28 ansatte mister dermed jobben. Fra nyttår skal avisen trykkes i Stavanger.

Trykkeriet Fædrelandsvennen

Schibsted-trykkeriet i Kristiansand som i dag trykker Fædrelandsvennen, legges ned fra nyttår.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Et enstemmig styre bestemte å legge ned trykkeriet i Kristiansand, med virkning fra 1. januar 2015 under et styremøte i Schibsted Norge i Kristiansand onsdag.

Årsak til nedleggelsen skal være sterk nedgang i salget av papiraviser.

Kortere deadline

Valget stod mellom nedleggelse av trykkeriet i Stavanger eller i Kristiansand.

Sondre Gravir, styreleder i Schibsted Trykk AS, sier til Fvn.no at økonomi og deadline var viktige faktorer for å velge Kristiansand.

– Konklusjonen er at det som gir oss best bevaring av inntekter og størst reduksjon av utgifter er å legge ned i Kristiansand. Nedleggelse i Stavanger ville gitt større utfordringer, blant annet når det gjelder deadline, sier Gravir.

(Artikkelen fortsetter under video)

Sondre Gravir, styreleder i Schibsted Trykk AS, sier at økonomi og deadline var viktige faktorer for å velge nedleggelse av trykkeriet i Kristiansand.

Fra nyttår skal Fædrelandsvennen trykkes i Stavanger. Det innebærer at avisen vil få deadline klokken 18.

I dag trykkes avisen først klokken 23.30.

– Trist, men ikke vanskelig

Gravir vil ikke si hvor mye Schibsted sparer på nedleggelsen i Kristiansand, men sier det ikke var en vanskelig beslutning slik situasjonen er nå.

– Det er utrolig trist å måtte avvikle virksomhet. Men vi er i en stor forandring i medielandskapet nå og slik situasjonen var blitt så var dessverre de økonomiske besparelsene så store – så det var med fakta på bordet en tung beslutning, men ikke en vanskelig beslutning, sier Gravir.

De ansatte ved trykkeriet fikk vite om nedleggelsen på et informasjonsmøte i ettermiddag.

De vil bli tilbudt sluttpakker, sier Gravir til NRK.

– En tøff beskjed å få

Klubbleder for trykkerne i Kristiansand, Johnny Hansen, sier det var en tung dag på trykkeriet.

– På vegne av kollegaene mine så er ikke dette en hyggelig dag. Det tar nok litt tid før det synker inn. Mange har klamret seg til håpet – så det er en tøff beskjed å få vite at du er arbeidsløs fra nyttår.

(Artikkelen fortsetter under video)

Klubbleder for trykkerne i Kristiansand, Johnny Hansen, sier det var en tung dag på trykkeriet.

Hansen opplyser at noen kan flytte til Stavanger for å jobbe der, ettersom det blir behov for noen flere ansatte der.

Deadline-endring uansett

Redaktør i Fædrelandsvennen Eivind Ljøstad er ikke bekymret for at avisens deadline blir flyttet flere timer fra årsskiftet.

– Vi hadde tenkte å flytte deadline uavhengig av denne beslutningen om å legge ned trykkeriet i Kristiansand.

– Vi mener det er riktig å produsere avisen annerledes enn vi har gjort for å differensiere den fra nettavisen. Nettavisen er «breaking News», og papiravisen skal være mer aktualitet. Så akkurat den biten er jeg ikke bekymret for, sier Ljøstad.

(Artikkelen fortsetter under video)

Schibsted legger ned trykkeriet på Fiskåtangen i Kristiansand. Fædrelandsvennen trykkes her, men må etter nyttår trykkes i Stavanger. Nedleggelsen innebærer at avisen vil få deadline klokken 18 for å rekke levering av avisen på morgenen. Sjefsredaktør i Fædrelandsvennen Eivind Ljøstad sier avisen kan bli bedre med tidligere deadline

Han tror papiravisen vil oppleves mer aktuell og interessant for leserne enn det den kanskje gjøres i dag.

– Det skjønner jeg kan høres rart ut fordi en redaktør vil alltid ha seinest mulig deadline, men jeg tror det vil skjerpe oss i forhold til å lage en bedre papiravis, sier Ljøstad.