NRK Meny
Normal

Kan tape 250 millioner

Kristiansand kommune kan tape 250 millioner kroner på uklare merverdiregler.

Byggeplassen til Kilden

Bygginga av teater- og konserthuset Kilden på Odderøya i Kristiansand er i full gang, men nå kan kalkulerte momspenger forsvinne.

Foto: David Drangsland

Årsaken er at Finansdepartementet ikke har bestemt seg om de skal fortsette å tilbakebetale momsutgifter til offentlige anlegg.

Kommunen er den største eieren i teater- og konserthuset Kilden, som skal stå ferdig høsten 2011. Kulturbygget risikerer nå å gå på en skikkelig moms-smell, skriver Kommunal rapport.

Per Sigurd Sørensen

Ordfører Per Sigurd Sørensen liker ikke at Kilden kan gå på en moms-smell.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Ordfører Per Sigurd Sørensen ble svært overrasket over nyheten.

– Vi har fått signaler fra Finansdepartementet om at momskompensasjon for Kilden kanskje ikke er så åpenbart som vi har lagt til grunn tidligere. Dette skaper usikkerhet rundt en viktig del av finansieringa av Kilden, sier Sørensen.

I strid med EØS-reglene

Ordninga med momskompensasjon ble innført i 2004, og gir fylker og kommuner tilbake momsutgifter til offentlige anlegg. I 2007 avgjorde ESA at ordninga er i strid med EØS-reglene om statsstøtte. Finansdepartementet har forsøkt å avklare saken i halvannet år.

Ordføreren mener departementet ikke kan gå tilbake på bestemmelsen om momskompensasjon, og tror Kilden skal få tilbake momsen. Hvis ikke kan det bli problematisk, for da må noen andre dekke inn de 200 millionene.

– Jeg reagerte på nyheten med stor overraskelse. Dette har vært en stor og viktig sak, som vi har jobbet med helt siden vi begynte planlegginga av hvordan Kilden skulle organiseres. Alt som er gjort, er gjort i samsvar med anbefalinger fra skattemyndighetene. Når departementet begynner å så usikkerhet rundt dette, må jeg si at det svekker tilliten til det offentlige skattesystemet vårt, sier Sørensen.