NRK Meny
Normal

25.000 kunder har vært strømløse

På det meste har totalt 25.000 strømkunder vært uten strøm på grunn av uværet og den sterke vinden i landsdelen torsdag ettermiddag. Det opplyser Agder Energi til NRK. Folk vil gradvis få strømmen tilbake i løpet av natten, opplyser nettselskapet.

Tre over vegen i Birkenes

Flere trær har veltet over strømledninger på Agder. Her ligger en stolpe og ledning på veien i Birkenes.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

Strømkunder i minst 20 kommuner på Agder er berørt. Ved 19-tiden var det ifølge Agder Energi brudd på over 60 strømlinjer.

Senere har strømproblemene økt voldsomt i omfang. Like etter klokken 20 var rundt 24.000 kunder uten strøm.

Senere ble dette antallet redusert til 22.000, men ved 21.30-tiden steg antallet igjen til 25.000 kunder uten strøm. Ved 23.40 - tiden var det 13.000 kunder uten strøm.

Energiselskapet hadde sent torsdag kveld ikke full oversikt over hvor mange strømbrudd eller feil det var snakk om. Det er mange forskjellige typer linjer som har brudd. Bare på høyspentstrekk er det snakk om 70–80 feil, opplyser nettselskapet.

Alle mann i arbeid

Agder Energi har rundt 90 personer ute for å drive feilretting og fjerne trær som har blåst ned over strømlinjene.

Kommunikasjonsdirektør i Agder Energi, Christian Altmann, sier til NRK at strømbruddene er spredt over store deler av landsdelen.

– Hvis vi tar det fra en kant så er det en del i Farsund, noen i Mandal, Marnardal og Kvinesdal. Vi har ikke funnet årsaken og har folk ute på feilsøking og senere feilretting, sier han til NRK.

Christian Altmann

Kommunikasjonsdirektør i Agder Energi, Christian Altmann, ber kundene forberede seg på at strømmen kan forsvinne.

Foto: Privat

Også i Kristiansand er kunder uten strøm.

– I Kristiansand har vi kunder uten strøm i området Lund/Gimlekollen. Det er Lund trafo som har en feil, sa Altmann til NRK ved 19-tiden.

De fleste av disse strømkundene har fått strømmen tilbake.

Trefall

Altmann sier Agder Energi har grunn til å tro at flere av strømbruddene skyldes trær som har falt over strømlinjene, selv om man ennå ikke helt konkret vet hva som er årsaken til flere av strømbruddene.

– Det er for tidlig å si hva som er årsaken, men det er all grunn til å tro at trefall er årsaken, fordi det når har frisket på og det blåser godt flere steder. Og i vestre del av Vest-Agder har det blåst hardt ganske lenge nå, sier han.

– Bør folk nå forberede seg på at det kan oppstå strømbrudd i tiden fremover?

– Ja, dette viser at det er lurt av folk å ta sine forholdsregler. Folk må være forberedt på at strømmen går. Jeg ser at det blinker flere steder i Kristiansand, så vi får krysse fingrene og håpe at ikke veldig mange mister strømmen, sier Altmann.