NRK Meny
Normal

20 års musikksuksess blir bok

Gruppa «Secret Garden» feirer 20 år. I den forbindelse gir Rolf Løvland ut bok om suksessbandet.

Secret Garden

Rolf Løvland sammen med Fionnuala Sherry etter Grand Prix-seieren i 1995. Med låten «Nocturne» ble de kjent over hele Europa. Siden har de blitt verdensstjerner.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Rolf Løvland fra Kristiansand er en av Norges mest suksessrike komponister. NRK møter han ved pianoet på hytta i Randesund. Her har han skapt mange av melodiene til gruppa Secret Garden.

NETT-TV: Skriver bok om «Secret Garden»

Nå skriver Rolf Løvland bok om 20 års popsuksess.

Opp- og nedturer

Gjennom 20 år har han samlet på store og små historier som nå samles i en bok. I jubileumsboken lover han leserne et innblikk i en bransje med både lyse og mørke sider.

– Jeg skriver min historie på godt og vondt, sier Rolf Løvland.

– 20 år en stor del av et liv, så det er naturligvis både opp- og nedturer, sier han.

Det er 20 år siden han og Fionnuala Sherry dannet duoen «Secret Garden» og vant Melodi Grand Prix med låten «». Da fikk de gjennombrudd i Europa.

100 millioner

Siden har de bli kjent over hele verden. Det samlede salgstallet for gruppas mest kjente låt «You raise me up» er på 100 millioner

– Det er ganske ufattelig, for meg også, at jeg har sittet og laget en liten låt en gang, og så er den plutselig ute over alt i hele verden, sier Løvland.

Men boka blir ikke bare en solskinnshistorie.

– I de mest hektiske årene var vi hjemme noen få dager innimellom turneer og reiser i USA og Asia. Vi rakk så vidt å vaske klær før vi måtte pakke kofferten og reise igjen. Ikke alltid like motivert. Vi har tålt en del personlige konflikter, konflikter med plateselskapet. Alt det som ligger i en karriere på 20 år. Men vi har overlevd, og vi føler at det vi driver med er like viktig i dag som for 20 år siden, sier Løvland.

SECRET GARDEN

Fionnuala Sherry og Rolf Løvland i 2007, da de kom ut med plata «Inside I'm singing».

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Konsert på Kilden

20-årsjubileet skal også markeres med en jubileumskonsert i Løvlands hjemby Kristiansand.

– Det føles utrolig riktig å komme tilbake til Kristiansand og gjøre dette. Vi har fullt band, orkester og gjester med oss, så jeg tror dette blir veldig gøy, både for oss og publikum, sier han.

– Vi synes fortsatt det er gøy å holde på og har tenkt å fortsette med Secret Garden. Men at det blir 20 år til kan jeg ikke love, sier Løvland.