NRK Meny
Normal

20 år siden Caledonien brant

5.september 1986 brant hotell Caledonien i Kristiansand. To unge røykdykkere var blant de første som kom til hotellet. De måtte ta vanskelige valg.

 

Hotell Caledonien brenner 5.9.1986
Foto: NRK

 

Gunnar Pedersen og Tor Eriksen
Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

14 mennesker omkom i brannen. Mer enn 100 hotellgjester var regelrett fanget inne i bygningen. Alle rømningsveier munnet ut i resepsjonen, og resepsjonen sto i brann.

Tor Eriksen og Gunnar Pedersen hadde vakt sammen natt til 5. september. Klokka 04.30 kom meldingen om at det brant på hotellet. De to unge røykdykkerne opplevde at fortvilte og redde mennesker knuste rutene ved kaste ut fjernsynsapparater og møbler.

Vanskelige valg

Eriksen og Pedersen opplevde å måtte ta vanskelige valg inne i de røykfylte etasjene. De måtte prioritere å få ut de som hadde størst mulighet til å klare seg. De som kunne stå og gå ble reddet ut før de som lå nede og kanskje allerede var døde.

Dramatisk

20 år etter, natt til 5. september 2006, var Tor Eriksen og Gunnar Pedersen tilfeldigvis på vakt sammen igjen. Det har vært naturlig å gå igjennom hendelsene fra 20 år tilbake. Hendelser som har preget begge to.

- Dette var en "once in a lifetime"-opplevelse, sier Eriksen. De fleste brannfolk opplever ikke så mye dramatikk i løpet av hele yrkeskarrieren, som det vi opplevde 5. september 1986.

Brannmannskap Caledonien-brannen
Foto: NRK

 

Unikt redningsarbeid

Brannfolk fra Kristiansand fikk internasjonal oppmerksomhet etter denne brannen. Kolleger fra mange land kom for å studere redningsarbeidet som ble betegnet som unikt.Blant annet uttalte en svensk brannekspert at han aldri noe sted i verden hadde sett maken til det redningsarbeidet som ble gjort i Kristiansand.  

Nye brannforskrifter

Etter en brannkatastrofe som den som skjedde her for 20 år siden, er det vanskelig å se noe positivt. Men det er et faktum at Caledonien-brannen førte til endringer i brannforskrifter, som gjør at tilværelsen er blitt tryggere for oss alle. For det ble avslørt flere svakheter i regelverket under brannen. Blant annet skal nå alle rømningsveier føre ut av bygninger, og ikke samles i ett område, slik tilfellet var på Caledonien.

 

Reddes ut av vindu
Foto: NRK