Lager musikk på bussen - nå har han fått platekontrakt

Drømmen om å leve av musikken er litt nærmere virkelighet for Vetle Sigmundstad fra Risør. Nå har 17-åringen skrevet platekontrakt.

Vetle Sigmundstad

Musikken Vetle Sigmundstad fra Risør lager på laptopen, faller i smak. Nylig fikk han platekontrakt, og første singel kommer i løpet av våren.

Foto: Miriam Grov

– Målet er å leve av produksjon eller musikk på et eller annet vis. Enten egenproduserte sanger, det hadde vært topp. Eller produsere for andre, sier Vetle Sigmundstad.

Og 17-åringen er allerede et lite stykke på vei.

I begynnelsen av januar tegnet han platekontrakt med Drabant Music i Oslo, og i løpet av våren kommer første singel.

– Det er veldig gøy, sier Sigmundstad, som har tatt kunstnernavnet Goneo.

Erik Gunvaldsen og Vetle Sigmundstad

Erik Gunvaldsen på UiA underviser Dahlske-eleven Vetle Sigmundstad en gang i uka.

Foto: Miriam Grov

Suksess-linje

Risør-gutten bor på hybel i Grimstad og er elev på musikklinja på Dahlske videregående skole, med laptop som hovedinstrument.

En dag i uka tar han bussen til Universitetet i Agder i Kristiansand, for å få undervisning av Erik Gunvaldsen, som er leder på Institutt for rytmisk musikk.

– Vetle lager den musikken han har lyst til å lage, og som han trives med. Vi jobber med å få litt struktur på musikken hans, og så må vi sakte, men sikkert, utvikle det som er spesielt for ham. Det handler om å prøve å få en viss originalitet, siden alle har det samme verktøyet, sier Gunvaldsen.

I 2013 opprettet UiA et nytt musikkstudie, der laptop er hovedinstrument. På den populære laptop-linja skal studentene spille, komponere og produsere elektronisk musikk.

De rundt ti studieplassene på linja er svært ettertraktet, og flere som har gått der har hatt kommersiell suksess - som Kream, TRXD og Sonny Alven.

For 17 år gamle Vetle Sigmundstad er det inspirerende å komme til UiA en gang i uka.

– Det betyr veldig mye, for de har ikke de samme mulighetene på Dahlske. På UiA er det for eksempel studiomuligheter, sier Sigmundstad.

Sondre Alvestad

Sondre Alvestad, kjent som Sonny Alven, slo for alvor gjennom i 2015. Han er en av flere elever ved den populære laptop-linja på UiA som har hatt suksess.

Foto: Jonathan Vivaas Kise

Platekontrakt

Det var ikke gitt at det var laptop som skulle bli hovedinstrumentet hans. Sigmundstad spilte fiolin i sju år, før han kjøpte seg en laptop for konfirmasjonspengene. Han begynte å produsere musikk i 9. trinn på ungdomsskolen:

– Du kan produsere musikk på bussen og overalt, og få det til å høres profesjonelt ut. Det liker jeg.

Terje Pedersen i Drabant Music sier at en av grunnene til at de tilbød Sigmundstad platekontrakt, er at han virker veldig selvdreven:

– Jeg er opptatt av at artisten har klare meninger og skjønner at du må jobbe hardt for dette selv. Vetle tenker på alt og jobber hardt, og virker som en veldig oppegående kar. Jeg likte ham veldig godt, og ikke minst det han lagde, sier Pedersen.

Vetle Sigmundstad er glad for muligheten:

– Jeg bruker ekstremt mye tid på dette. Det går ikke så mye tid til lekser i de andre fagene, men det er dette jeg vil drive med, sier han.