14-åring på glattcelle

Et barn på 14 år ble kastet på glattcelle i Arendal. Nå kan saken havne hos Spesialenheten for politisaker.

Glattcelle
Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Hendelsen fant sted for noen uker tilbake, skriver Grimstad Adressetidende på nett.

Ble først kjørt hjem

14-åringen ble oppdaget av politiet etter "å ha gjort skadeverk", som politiet kaller det. Barnet ble kjørt hjem til foreldrene, som da var på vei hjem fra Danmark.

Etter at faren snakket med politiet, skal barnet, som sliter med flere psykiske lidelser, ha blitt svært utagerende overfor politiet.

Derfor fikk faren til 14-åringen en ny telefon fra politiet en time senere. De fortalte at barnet ville bli satt i arresten i Arendal.

- Hele denne saken stinker. Politiet kan ikke si at de ikke hadde andre alternativer enn pågripelse og å sette barnet i arrest. Det hadde de. Jeg kunne selv avverget på telefon at barnet hadde blitt arrestert. De kunne også tatt kontakt med andre familiemedlemmer eller venner av oss for å avverge dette, men det gjorde de ikke, sier faren til 14-åringen til Grimstad Adressetidende.

Kontaktet barnevernet

Politistasjonssjef Dagfinn Fløystad sier til avisen at politiet kontaktet barnevernet i Grimstad før de arresterte 14-åringen, og det bekrefter også Vidar Gabrielsen, som er enhetsleder for sosial og barnevern i Grimstad. Likevel endte det med at 14-åringen måtte i arresten.

Tre kvarter etter den første telefonen fikk Gabrielsen beskjed om at politiet hadde arrestert 14-åringen. Og der og da var det også helt i orden for ham, for ingen hadde fortalt ham at det dreide seg om et barn på 14 år.

- Det hadde jeg ingen innvendinger mot, fordi jeg trodde vedkommende var over den kriminelle lavalder. Hadde jeg visst at personen det gjaldt var under, hadde saken stilt seg litt annerledes, sier Gabrielsen til avisen.

Sparsomme med opplysninger

Ifølge Grimstad Adressetidende er politiet svært sparsomme med opplysninger om saken. Politistasjonssjef Dagfinn Fløystad mener deler av saken ikke er av offentlig interesse.

- Dette er en av del av vår virksomhet som ikke er av offentlig interesse. Det er av offentlig interesse at en mindreårig har vært satt i arresten, men detaljene i saken er ikke av offentlig interesse slik jeg ser det, sier politimannen til avisen, og fortsetter:

- Dette er nemlig et helt spesielt unntakstilfelle som ikke på noen måte er typisk for politiet i Grimstad, og som er håndtert på den måten den skal håndteres på, sier han.

Politiet har i ettertid hatt møter med barnevernet og foreldrene.

- Vi hadde for øvrig ingen andre alternativer til løsning. Dette var absolutt siste utvei, sier han.