NRK Meny
Normal

100 gikk i fakkeltog for Fuhr-bygget

Forkjemperne for bevaring av Fuhr-bygget i Grimstad gikk i fakkeltog tirsdag kveld for å protestere mot riving. Onsdag avgjøres byggets framtid.

Øystein Haga (V) og Anne-Gurine Hegnar (SV)

Øystein Haga (V) og Anne-Gurine Hegnar (SV) gikk sammen i fakkeltoget for Fuhr-bygget.

Foto: Miriam Grov / NRK

Om lag 100 personer hadde møtt opp for å gå i fakkeltog og vise sin begeistring og entusiasme for Fuhr-bygget.

Initiativtaker Victoria Fuhr håper at fakkeltoget kan være med på å bevisstgjøre folk i forhold til at vinkjelleren er den eneste av sitt slag som er igjen her i landet.

Politikerne har igjen fått saken på sitt bord og skal onsdag avgjøre om Fuhr-bygget skal rives og gi plass til nye boliger, eller om bygget skal bevares og innlemmes i en helt ny bydel i Grimstad.

Vil stoppe rivningsplanene

Fakkeltog for Fuhrbygget

Victoria Fuhr ledet an fakkeltoget for Fuhr-bygget.

Foto: Miriam Grov / NRK

Victoria Fuhr sier til NRK at hun i mange år har arbeidet for å beholde Fuhr-bygget.

– Vi har i mange år jobbet med å få stoppet rivingen av vinkjelleren. Den er Norges eneste vinkjeller og helt unik i nasjonal sammenheng. Nå skal saken opp på nytt i kommunestyret og riving er ett av alternativene. Vi ville gi folk i Grimstad en mulighet til å si sin mening gjennom å stille opp på et fakkeltog i dag for å bevare området, sier hun.

Og Victoria Fuhr var godt fornøyd med oppmøtet.

– Jeg blir litt varm i hjertet og jeg tenker at det er veldig mange andre også som brenner for vinkjelleren. Den er en del av Grimstads identitet og historie og vi får den aldri tilbake om den forsvinner. Fremmøtet i dag er kjempebra. Jeg hadde egentlig ingen forventninger, men dette synes jeg er veldig bra, sier hun.

– Tror du Fuhr-bygget kan bestå?

– Ja, jeg tror det. Ingenting er avgjort ennå. Vi krysser fingrene, sier Victoria Fuhr mens faklene lyser opp i kveldsmørket.

Haga holdt appell

Fakkeltog for Fuhrbygget

Mange hadde møtt frem for å gå i fakkeltog for bevaring av Fuhr-bygget.

Foto: Miriam Grov / NRK

Venstre-politiker Øystein Haga holdt appell til de fremmøtte og gikk senere i fakkeltoget sammen med SVs Anne-Gurine Hegnar.

– Jeg vil prøve en siste gang. Det er ingen vei tilbake. Alternativet er at dynamitten smeller og bygget raser sammen. Så jeg vil prøve en siste gang for dialog mellom vernemyndighetene, de historieinteresserte, Grimstad kommune og utbyggerne. En siste gang for Fuhr-bygget, sier Haga.

– Tror du virkelig at Fuhr-bygget blir bevart?

– Ja, det må jeg tro, ellers så hadde jeg ikke gått i dette fakkeltoget. Oddsen er dårlig, men jeg har kjempet mot oddsen før, sier Haga til NRK.

Han sier at et vedtak om riving er irreversibelt og kan ikke gjøres om dersom bygget virkelig blir revet.

– Enten står det og det blir bygget en spennende bydel rundt det, ellers så blir det revet. Det er ikke noe annet alternativ, og jeg vil gi bygningen en sjans, sier han.

Haga sier at dersom det kommer et vedtak om riving i kommunestyret onsdag, så kan man i praksis rive Fuhr-bygget dagen etter.

– Hvis det kommer et forslag om riving så kan egentlig dynamitten sprenges på torsdag. Vi ønsker tre måneders timeout i denne saken og en dialog med alle parter for å finne gode løsninger. Det har vært prøvd andre steder, så hvorfor ikke i Grimstad, sier han.

Glad for engasjementet

Mons Fuhr som etter eget utsagn er født og oppvokst i vinkjelleren, er glad for engasjementet for å bevare Fuhr-bygget.

Han var selv til stedet under fakkeltoget i kveld.

– Finner de på at de vil rive bygget, så fratar de Grimstad noe av sin identitet, sier Fuhr til NRK.

Han synes det var flott å se alle faklene i kveld, men klarte ikke helt å holde følge med selve fakkeltoget.

– Jeg synes det var helt fantastisk. Jeg klarte ikke å holde følge med dere, så jeg fikk se toget på avstand. Og det gjorde skikkelig inntrykk, sier han.

– Hva tenker du om initiativet som datteren din Victoria har tatt i denne saken?

– Ja, hun har overtatt der jeg begynte for 14 år siden da jeg fortsatt var oppegående og frisk. Også har hun etter hvert fattet samme kjærlighet som jeg har til det gamle Grimstad gartneri, sier Mons Fuhr.

Og i morgen skal politikerne i Grimstad si sitt om Fuhr-byggets fremtid.