Mange barn opplever båtfylla

Hele 22 prosent forteller at de har sett barn i båt sammen med berusede voksne. Det viser en ny undersøkelse utført av interesseorganisasjonen «Av og til».

UJEVN SJØ

Det er ikke spesifisert i undersøkelsen om observasjonen av berusede voksne med barn er gjort av fortøyde båter eller båter i fart, men å kjøre båt med høyere promille en 0,8 er en straffbar handling.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Kari Randen som er daglig leder i «Av og til», mener at det er urovekkende tall.

– En av fem båtførere sier at de har sett barn i båt med berusede voksne. Det tenker vi er alvorlig. De aller første båtturene kan være skumle nok, om ikke mamma eller pappa også blir uforutsigbare. Da er det ikke sikkert at opplevelsen blir positiv.

Kari Randen

Interesseorganisasjonen «Av og til», med Kari Randen i spissen, setter fokus på å ha det fornøyelig og trygt uten alkohol på båttur i sommer.

Foto: Pressebilde

«Av og til» jobber for bedre alkovett.

– Vi er opptatt av den delen av alkoholforbruket vårt som går ut over, og kan skade oss selv eller andre. Derfor har vi med andre aktører laget kampanjen «Klar for sjøen» for å fremme edru og trygg båtføring i sommer.

Det er ikke spesifisert i undersøkelsen om berusede voksne sammen med barn er sett i fortøyde båter eller båter i fart.

Høyt tall

Randen synes det er urovekkende at enkelte fortsatt velger å føre båt etter å ha inntatt alkohol.

– Alkohol gjør noe med dømmekraften. Det å være i båt er i utgangspunktet hyggelig, men det kan komme uforutsigbare hendelser og da er det viktig å være klar i hodet.

Sol, pent vær og øl.

«Av og til» oppfordrer til å vente med «ankerdrammen» til båten er fortøyd.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Settingen kan gjøre at folk lettere ser gjennom fingrene med alkohol, mener lederen.

– Noen glemmer kanskje at en båt er et kraftig kjøretøy, og lik en bil på mange måter. Heldigvis ville de færreste tatt med seg barna i bilen og satt seg beruset bak rattet. Det burde også gjelde for båt.

Hun vil at folk skal tenke seg om før de drar på båttur.

– Oppfordringen er at du skal vente med «ankerdrammen» til båten er fortøyd og holder deg edru så lenge du er på sjøen. Da setter du både din egen og andres sikkerhet i høysetet og er en god og trygg båtfører. Vis godt alkovett på sjøen!

– Ta hensyn

Det er ikke ulovlig å nyte alkohol i en fortøyd båt, men å kjøre båt med promille over 0,8 er en straffbar handling.

Miriam Stausland

Miriam Stausland sier at det er ønskelig at en er i en tilstand hvor man kan ivareta barna på en forsvarlig og god måte, også når en har lagt til kai.

Foto: Tom Nicolai Kolstad/NRK

– Vi vet at små mengder alkohol i blodet er med å på å redusere både reaksjonsevne og oppfattelsesevne og påvirker evnen til å kjøre båt i en negativ retning. Da blir farepotensialet større, forteller leder for sjøtjenesten i Agder politidistrikt Miriam Stausland.

Politiets klare anbefaling er å være edru når en kjører båt

Og at man også tar hensyn når man kommer til kai og er i en tilstand hvor man kan ivareta barna på en forsvarlig og god måte, avslutter hun.