– Kan lære det meste av svenskene

Mens Sylvi Listhaug dro til Rinkeby i Sverige for å fokusere på svenskenes feil, har Frp-ordfører Alf Erik Andersen akkurat vært i landet for å gjøre det motsatte. Å lære hvordan de har lyktes i kommunepolitikken.

Alf Erik Andersen, ordfører og politikere i Sverige

Frp-ordfører Alf Erik Andersen kom med gave da han besøkte Sverige denne uka. Han mener vi kan lære det meste av svenskene.

Foto: privat

Sammen med 23 andre sørlandspolitikere som nå skal danne den nye storkommunen Lindesnes, har Andersen vært i det han mener er sverges mest veldrevne kommune, Vallentuna.

Alf Erik Andersen

Frp-ordfører Alf Erik Andersen mener norske kommuner er "oljedopet" og vi bør lære av hvordan svenskene har klart å drive billigere og samtidig ha bedre kvalitet i tjenestene.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Vi er imponert over hvordan e sammenlignbar kommune som vår egen kan drive så effektivt og samtidig ha tjenester av så høy kvalitet.

–Dopa på olje

Andersen mener mange norske kommuner fortsatt er "dopet på olje", og at svenskene er mye flinkere til å klare seg med mindre penger og ressurser, og samtidig levere bedre tjenester enn oss.

Kommunenes Sentralforbund sitt kommunekompass viser at de beste norske kommunene bare når opp på gjennomsnittet av de svenske, sier Andersen.

Grafe som viser svensk kommune mot sørlandske

De røde grafene viser hvor mye bedre den svenske kommunen Vallentuna gjør det sammenlignet med de tre sørlandskommunene som var på besøk.

Foto: privat

Han mener svensken er mye mer målretta, og klarer gjennom stadig nye prosjekter og private løsninger å lykkes bedre enn oss.

Les også: Kjenner seg ikke igjen i Sylvi Listhaugs beskrivelse av svenske tilstander

– Kan også lære av integrering

Da Sylvi Listhaug si sommer reiste til den svenske kommunen Rinkeby for å fokusere på mislykket svensk integreringspolitikk, ble det store medieoppslag og kritikk, også fra svensk hold.

Andersen mener i motsetning til sin egen minister at Norge også kan dra lærdom av svenskene på dette feltet.

– Vi studerte ikke integreringspolitikk på vår sverigetur, men jeg er sikker på at vi kan lære noe fra dem på alle områder.

Sylvi Listhaug i Rinkeby

Sylvi Listhaug fikk ekstremt mye medieomtale og kritikk etter turen til Rinkeby i Sverige i sommer

Foto: TERJE HAUGNES / NRK

Les også: Sylvi Listhaug doblet medieomtalen på én uke