NRK Meny
Normal

- Vil revolusjonere politietaten

22. juli-rapporten vil få store konsekvenser for politiet i Norge. Det tror bistandsadvokater på Sørlandet.

Ivar Sveen

Advokat Ivar Sveen i Kristiansand er overbevist om at politiets handlinger 22. juli i fjor - vil føre til store omveltninger i etaten. (arkivfoto)

Foto: Anne Wirsching / NRK

Reaksjonene er sterke etter at 22. juli-kommisjonen la fram rapporten sin i går. Den massive kritikken av politiet vil føre til endringer i etaten, tror advokat Ivar Sveen i Kristiansand.

– Jeg er helt overbevist om at dette vil føre til en revolusjon.

Lullet oss inn i naivitet


Sveen er koordinerende bistandsadvokat for etterlatte på Sørlandet etter 22. juli. Han tror gårsdagens krasse politikritikk i 22. juli-kommisjonens rapport vil få konsekvenser.

– Vi må avvikle den naivistiske holdningen som vi har lullet oss inn igjennom alle disse trygge år, og sørge for at vi kan møte en mulig trusselsituasjon på en høyt faglig måte og med det utstyr som trengs

Andreas Bjørn Salvesen

Andreas Bjørn Salvesen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– både personellmessig, beredskapsmessig og også når det gjelder økonomi, sier Sveen.

Også Andreas Bjørn Salvesen fra Farsund er bistandsadvokat for etterlatte etter 22. juli – og er ikke nådig etter at kommisjonens rapport ble kjent.

– Det gjelder ikke bare politiet men hele det offentlige apparat hvor det må en opprenskning til med ledelsesansvar. Man må slutte med snillismen, sier Salvesen.

– Dårlig lederskap er en rød tråd

Åse Michaelsen er overrasket over styrken i kritikken av politiet. Frp-politikeren fra Vest-Agder sitter i justiskomiteen, i tillegg var hun med i 22. juli-komiteen som Stortinget satte ned. Da rapporten fra 22. juli-kommisjonen ble lagt fram i går, fulgte hun godt med – og mener rapporten gir et usminket bilde av et politi som ikke fungerte da det gjaldt.

Åse Michaelsen fra Fremskrittspartiet

Åse Michaelsen er overrasket over kvaliteten på lederskap.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

– At det var så alvorlig svikt på så mange områder hadde jeg ikke trodd. Det gir grunn til uro.

– Hva i rapporten overrasker deg mest?

– Det er kanskje ansvarspulveriseringen – fra helt ned på laveste nivå og opp til lederskap. Dårlig lederskap vil jeg si er en rød tråd gjennom mye av dette.

– Jeg hadde kanskje trodd at ressursmangel hadde vært mer fokusert på, men det er det ikke. Jeg leser kommisjonenes leder sånn at det først og fremst er mangel på tydelig lederskap, mangel på å ta i bruk planer som lå der og mangel på å forstå situasjonen.

Tror noen må gå

Michaelsen er enig med bistandsadvokater som mener at polititopper må gå som konsekvens av kritikken i rapporten.

– Noen må gå. Det som er viktig er at de som går virkelig har hatt et ansvar. Mange av dem som satt som ledere 22. juli er ikke lenger der. Vi har fått ny PST-sjef, ny justisminister og ny politisjef i Oslo. At noen likevel må gå tror jeg, men hvem det blir må tida vise, sier Michaelsen.

Hun vil ikke peke på hvem hun mener bør ta sin hatt å gå fra stillingen – før hun har lest hele rapporten.