NRK Meny
Normal

- Vi har kontroll

Brannen i Kvinesdal er under kontroll, sier brannsjef Jon Inge Aasen. Skogbrannen i Kvinesdal har vært omfattende, og det har vært vanskelig å komme til.

Video Skogbrann Kvinesdal

- Det ser atskillelig bedre ut nå. Vinden har løyet, og vi har fått kontroll, sier brannsjef for Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen.

Brannmannskapene har nå satt i gang etterslukking i Vatland, like nord for Kvinesdal sentrum. Enda brenner det litt i området, men dette er det nå kontroll på.

Se bilder fra brannen her

Var vanskelig å få kontroll

Brannsjef Jon Inge Aasen

Brannsjef i Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Det har vært vanskelige forhold for brannmannskapene under skogbrannen i dag. Ifølge Aasen har arbeidet tatt på:

- Vi er slitne etter en lang dag med hard jobbing, og vi har akkurat skiftet ut mannskapet. Det skal bli godt for de fleste å komme hjem og få seg en dusj og en god natts søvn, før det blir nye tak i morgen tidlig, sier brannsjefen.

- Hvordan har forholdene vært å jobbe i?

- Det er et veldig tørt terreng her, på grunn av at det er så grunt jordsmonn på Sørlandet. Og med den kulingen vi hadde i dag, med stadig endrende retning, har det vært mye utfordring.

Usikker på brannårsak

Skogbrann Kvinesdal

Det er tykk røyk over et stort område i Kvinesdal.

Foto: Andy Versland / NRK

Brannmannskapene har funnet spor etter bråtebrann i skogsområdet som er rammet av skogbrann fredag. De utelukker ikke at dette kan være årsak til brannen.

Det er funnet spor etter avsvidd gress, og brannmannskapene
antyder at dette kan være årsaken til brannen.

– Om det er gjort med vilje eller ved et uhell er det imidlertid umulig å vite nå, sier operasjonsleder Frank Solås i Agder politidistrikt til NTB.

Mange folk i sving

25 personer ble kalt ut i forbindelse med skogbrannen og brannvesenet har karakterisert brannen som omfattende. I ettermiddag var antallet mannskaper kommet opp i 40, etter at Sivilforsvaret også ble innkalt.

– Vi har hatt folk inne fra Sivilforsvaret og vi har fått hjelp av slukningshelikopter. Helikopteret har vært uvurderlig i dag, sier Aasen.

Brannslokking

Store mannskaper forsøker å få kontroll over brannen i Kvinesdal

Foto: Odd Rømteland / NRK

Brannen omfatter et område på 150 dekar, og politiet ber de som har dyr i området om å passe på disse.

- Hva skjer utover natta?

- Det blir etterslukking så lenge det er lyst, og når vinden kommer i morgen tidlig, er det viktig at vi er i nærheten hvis det skulle blusse opp igjen, sier Jon Inge Aasen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.