NRK Meny
Normal

- Risikerer livet hvis de sier noe

Forsvarer for 19-åringen som er tiltalt for forsøk på pengeutpressing mot Arvid Grundekjøn, hevder i sin prosedyre at medlemmer av en MC-klubb har presset den tiltalte til å true ordføreren.

Ivar Sveen

19-åringens forsvarer, advokat Ivar Sveen, gikk fredag hardt ut mot enkelte MC-klubber og hvordan han mener de opererer.

Foto: Lars Eie / NRK

Aktor, Nils Anders Grønås

Aktor, Nils Anders Grønås.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Under prosedyren til den tiltaltes forsvarer, gikk advovakt Ivar Sveen hardt ut mot hvordan han mener enkelte en-prosentsklubber opererer, også i Kristiansand.

Les også:

– Vi har flere ofre i denne saken

Det har tidligere under rettssaken blitt antydet at 19-åringen som står tiltalt for å ha forsøkt å presse ordfører Arvid Grundekjøn for penger, skal ha blitt truet av enkelte MC-medlemmer.

Forsvareren la ned påstand om at hans klient skal anses på mildest mulig måte.

Tiltaltes forsvarer, Ivar Sveen, brukte mye tid på å argumentere for dette under hans prosedyre fredag.

– Vi har flere ofre i denne saken: ordføreren og hans familie, de som er ranet. Men også tiltalte er et offer, sa Sveen.

– Det er mange metoder som kan benyttes for å utnytte et annet menneske.

– Naivt å tro at politiet kan beskytte

– Det er så lett å si at man bare kan gå til politiet for å løse problemene. Men det er naivt å tro at politiet kan beskytte samfunnet mot denne virksomheten, sa forsvareren.

– I disse miljøene er det naivt å tro at et besøksforbud kan beskytte folk som blir truet av slike MC-medlemmer. Sier de noe, risikerer de å bli slått helseløse. De som lekker informasjon risikerer livet, sa Sveen.

Les også:

– Aktor: Tiltalte hadde valgmuligheter

Aktor Nils Anders Grønås la under sin prosedyre ned påstand om to års fengsel for trusler og forsøk på pengeutpressing mot ordføreren, samt ran og promillekjøring som 19-åringen også er tiltalt for.

Den tiltalte har erkjent straffskyld for samtlige forhold.

Aktor mener at det ikke foreligger bevis for at tiltalte skal ha blitt presset av et MC-miljø til å true ordføreren.

– Tiltalte hadde valgmuligheter. Vilkåret for nødrett er ikke oppfylt. Vi står ikke overfor en akutt presset situasjon, sa aktor i hans prosedyre.