Hopp til innhold

- Forsinket russemoro

Humanistisk Ungdom deler ut ørepropper for at ungdom skal slippe julas budskap. Biskop Olav Skjevesland mener det er useriøst.

Olav Skjevesland

Biskop Olav Skjevesland mener det minner mest om forsinket russefeiring, når Humanistisk Ungdom deler ut ørepropper mot frivillige skolegudstjenester.

Foto: KirkeInfo

"Må du delta i skolegudstjeneste? Skynd deg å bestille gratis ørepropper fra Humanistisk Ungdom!"

Slik lyder budskapet på hjemmesiden til Humanistisk ungdom , som denne uka har sendt ut 4 000 par ørepropper til alle Human-Etisk Forbunds medlemmer mellom 15 og 19 år.

Mange skoler avslutter siste skoledag før jul med en skolegudstjeneste, og organisasjonen mener mange elever føler seg tvunget til å delta.

- Dette er ikke en høylytt aksjon, men en stille protestaksjon. Og vi har allerede mottatt mange bestillinger på ørepropper over
Internett, så dette engasjerer mange, sier nestleder Siri Engen i Humanistisk Ungdom til Fri Tanke .

- Har et stykke igjen

Preses, og biskop i Agder og Telemark, Olav Skjevesland, mener dette er en useriøs aksjon.

- Det minner mest om forsinket russemorro. Det er useriøst og det viser en total mangel på åndsfrihet, sier Skjevesland til NRK

- Samfunnet vårt er fullt av ytringer. Vi går i en kryssild av budskap dagen i gjennom. Man må være såpass åpne i sinnet at man i denne strømmen må kunne tåle at et kristent budskap lyder i jula, sier Skjevesland.

Det er i dag frivillig om man vil delta på skolegudstjenester. Humanistisk Ungdom mener likevel mange føler seg presset til å delta. Det tror ikke Skjevesland.

- Det er frivillig. Jeg tror ikke elever føler seg presset til å delta. Tvert i mot har vi sett at mange ønsker å gå på skolegudstjenester. Der skoler ikke har villet holde skolegudstjenester - som for eksempel i Lillehammer - ser vi at både elever og foreldre har protestert kraftig. De ville ha skolegudstjenesten tilbake.

- Aksjonen til Humanistisk Ungdom viser bare at det ennå er et stykke igjen til vi blir en skikkelig kulturnasjon, sier Skjevesland.