NRK Meny
Normal

- Oljeindustrien må omstille seg for å unngå en ny "seilskutekrise"

Oljeindustrien må klare å omstille seg i fremtiden for å unngå at Sørlandet stagnerer. Det sa førsteamanuensis ved UiA Jon P. Knudsen under Agderkonferansen i dag.

Visjonsdebatt fra Agderkonferansen 2015

Hva vil kjennetegne utviklingen av landsdelen frem til 2050, og hvilke veivalg må landsdelen ta når det gjelder miljø, infrastruktur, næringsutvikling og kommunestruktur?

Dette spørsmålet innledet Agderkonferansen 2015 i Kristiansand og Bykle-ordfører Jon Rolf Næss (Ap), førsteamanuensis Jon P. Knudsen (UiA), regiondirektør Siri Mathiesen (NHO) og Vennesla-ordfører Torhild Bransdal (KrF) stod på scenen i teater- og konserthuset Kilden for å samtale om disse spørsmålene under ledelse av kulturredaktør i Fædrelandsvennen Karen Kristine Blågestad.

NRK Sørlandet streamet hele arrangementet i nett-TV på egne nettsider.

Fremtiden krever omstilling

Førsteamanuensis Jon P. Knudsen ga uttrykk for at det er viktig at landsdelen klarer å omstille seg fremover.

– I 2050 kommer vi til å leve av en del ting som har sin rot i ting vi driver med i dag. Det kommer ikke til å være det samme, men det kommer til å være en slags videreføring av noe av det vi driver med i dag, sa han.

Han fremhevet at det er spesielt viktig at oljeindustrien på Sørlandet klarer å omstille seg frem mot 2050 for å unngå en krise og stagnasjon i landsdelen.

– Vi har litt for få næringer vi kan sale om til dersom den ene svikter. Det mørke scenarioet for denne landsdelen er at lyset går for de næringer som er drivere her nede og at vi stagnerer. Det har skjedd en gang tidligere. Det skjedde for 120 år siden og var ikke særlig lystig. Vi har i deler av denne landsdelen fortsatt ettervirkninger etter dette. Hvis vi ikke hadde opplevd seilskutekrisa, men hatt en utvikling som resten av landet, så skulle det i dag ha bodd 100.000 mennesker ekstra her nede, sa Knudsen.

Se Jon P. Knudsen, Jon Rolf Næss, Siri Mathiesen og Torhild Bransdal samtale om dette og andre utfordringer i landsdelen frem mot 2050 i TV-saken som ligger øverst.