NRK Meny
Normal

- Kommunen må sikre billige tomter

Det mener Aps Trond Blattmann.

Illustrasjon, husbygging

Blattmann mener en mer aktiv kommunal tomtepolitikk vil virke dempende på prisveksten og gjøre det mer attraktivt for folk å etablere seg i kommunen.

Foto: Rune A. Hansen / NRK

Arbeiderpartiet i Kristiansand mener kommunen må kjøpe opp nye utbyggingsområder for å sikre rimelige boligtomter til selvbyggere.

Det sier gruppeleder Trond Blattmann.

Han mener slike oppkjøp vil gi en mer stabil utvikling på boligmarkedet, i en kommune som de siste årene har hatt landets størte prisvekst på boliger.

Bygge selv

- Tidligere kunne man skaffe seg en enebolig for en rimelig penge hvis man la mye egeninnsats inn i bygginga. Skal vi få det til i dag trenger vi en mer aktiv politikk fra politkernes side, sier Blattmann.

Trond Blattmann

Gruppeleder for Kristiansand Arbeiderparti, Trond Blattmann.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Vi må få kommunens eiendomsavdeling til å kjøpe opp jomfruelige arealer, legge dem ut, bygge ut infrastrukturen og si til folk: Her har vi ei tomt, kom og bygg hos oss.

Blattmann mener overskudd av rimelige boligtomter for de som ville bygge selv var grunnlaget for Kristiansands boligsuksess i mange tiår.

- Jeg er ikke i tvil om at den oppreisninga som vi hadde i Kristiansand på 50-, 60- og 70-tallet var en politikk som hadde en høy stjerne i Norge.

Vil bli kvitt spekulasjon

Gruppelederen i Arbeiderpartiet mener tomtespesulasjon er en av årsakene til at Kristiansand hadde norgesrekord i økte boligpriser.

- Det utviklet seg et marked der man presset prisene opp fordi man lot være å bygge ut ferdigregulerte områder. Man spekulerte i pris, og dette presset selvfølgelig prisene oppover. I tillegg hadde vi veldig lave renter ei stund, noe som gjorde at det var billig å låne, og folk var på mange måter villige til å betale. Nå ser vi et helt annet marked. Nå vil mange av dem som har tatt opp disse billige lånene oppleve at det kan bli vanskeligere å betale fordi renta stiger, sier Blattmann.