- Kan gå på ufortjent nederlag

Professor Frank Aarebrot mener Dagrun Eriksen tapte nominasjonen fordi hun har satset mer på rikspolitikken, enn å pleie sitt eget fylke med lokale saker på Stortinget.

Dagrun Eriksen

Dagrun Eriksen har vært en av Sørlandets mest profilerte rikspolitikere de siste årene, men hennes partifeller lokalt mener hun har sviktet landsdelen. Det kan bety farvel til et sete på Stortinget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Frank Aarebrot

Valgforsker og professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, synes ikke Dagrun Eriksen bør stå løpet ut i nominasjonsprosessen. Så sant ikke andre av KrFs lokallag gir henne markant støtte.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

I går ble det klart at Eriksen ble nådeløst vraket av sitt eget lokallag i Kristiansand . Hun har sittet 13 år på Stortinget og er KrF's nestleder, og hun har hatt tunge oppgaver i partiet og leder arbeidet i programkomiteen.

Samtidig som hun har vært en profilert rikspolitiker, blir hun anklaget for ikke å ha talt landsdelens sak på tinget og ikke ha «pleiet» sitt eget lokallag.

Ifølge Aarebrot vil det nærmest være en spagatøvelse for en enslig stortingsrepresentant.

– Det kan bety en del at hun ikke har sendt det glade budskap til hjemfylket, men da kan man ikke samtidig forvente å ha nasjonale ledere fra Sørlandet. Du må velge enten det ene eller det andre, sier Aarebrot.

Strukturelle årsaker

Aarebrot mener denne balansen mellom riks- og lokalpolitikk er adskillig lettere å oppnå hvis man har to representanter på tinget.

– Jeg får ofte spørsmål om hvorfor det er så få rikspolitikere fra Sørlandet. De to agderfylkene er for små slik at mellomstore partier som KrF bare får ett mandat og da har de ikke muligheten. Hadde de fått to mandater fra et stort agderfylke – så vil en av dem kunne være rikspolitiker og nå frem i sentrale posisjoner i norsk politikk, og en kunne være en mer lokalpreget stortingspolitiker som er flink til å skrive brev hjem. De store partiene med flere representanter slipper dette valget, sier han.

To fløyer i KrF

Men når det gjelder det som nå har skjedd i Kristiansand er det ikke bare strukturelle årsaker – men også politiske, ifølge Aarebrot.

– De er uenige i KrF om hvordan de skal vektlegge saker. Du har de mer konservative kristne som kanskje er mer opptatt av bibel og bekjennelsessiden og opptatt av Israel som Guds utvalgte folk osv. – og så har du på andre siden de som heller vil vektlegge familiepolitikken som bevaring av kontantstøtten og kampen mot fattigdom. De som kanskje ikke opptatt av saker som direkte følger av skriften, men som likevel følger kristen moral.

– Disse fløyene står mot hverandre. Jeg tror de konservative kristne gjør feil ved at de tror at de befinner seg i valgkampen for fire år siden dra Fremskrittspartiet var det største partiet og utfordret KrF nettopp på Israel-politikken. Nå er Høyre det dominerende borgerlige partiet og Frp er ikke lenger noen særlig trussel. Så det som burde være viktig for KrF nå er den linjen Dagrun Eriksen står for – nemlig å fremme krav som det er mulig for en Høyre-regjering å innfri, sier Aarebrot.

Skuffet – men gir ikke opp

Det er sjeldent i norsk politikk at det skjer en slik dramatisk vraking som Eriksen opplevde i går. KrFs nestleder tapte klart kampen om førsteplassen med 71 stemmer mot Eriksens 15. I kampen om andreplassen på KrF's stortingsliste neste høst tapte Eriksen mot Grete Kvelland Skaara.

Dagrun Eriksen var tydelig skuffet da NRK møtte henne i formiddag.

– Selvfølgelig er jeg skuffet. Jeg hadde håpet at det skulle bli et litt jevnere resultat, men det var tydeligvis noen som hadde mobilisert veldig, sier hun.

Skuffelsen til tross Eriksen gikk ikke opp kampen, selv om Kristiansand er det største lokallaget i Vest-Agder.

– Som jeg har sagt før, så er det ikke Kristiansand som avgjør nominasjonen. Jeg er med videre i prosessen, så får vi se hvordan det går, sier hun.

– Kan gå på ufortjent nederlag

Hvem som blir nominert til stortingslista skal avgjøres i midten av november. Etter flere perioder på Stortinget, er ikke Eriksen bekymret for de neste fire år, uansett.

– Jeg vet at jeg kommer til å finne på mange spennende ting de neste fire år, så jeg er rolig. Det er en lang og litt utmattende prosess. Det er 15. og 16. november dette avgjøres og da vet vi litt mer. Fram til da kommer jeg til å konsentrere meg om nominasjonen på Sørlandet, sier Eriksen.

Frank Aarebrot råder Eriksen til å trekke seg fra nominasjonskampen i Vest-Agder før den tid dersom hun vrakes av andre lokallag.

– Det kan være verdt å se på noen av de andre lokallagene for å se om hun har blitt utsatt for et kupp i Kristiansand. En måte å komme seg ut av dette på – er at hun trekker seg ut av denne prosessen. Hun kan ellers gå på et ydmykende nederlag uten å fortjene det, sier Arebrot.