NRK Meny
Normal

- Jula kan være et helvete

Krisesentrene har likevel ikke ekstra beredskap i jula. Det er nemlig en myte at det kommer ekstra mange voldsutsatte kvinner i forbindelse med høytiden.

Familievold
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Voldsutsatte kvinner ruster seg heller til å overleve enda en jul i hjemmet. Det er erfaringene fra krisesentrene både i Arendal og i Kristiansand, forteller daglig leder ved Vest-Agder Krisesenter, Guri Wold.

- Terskelen er høyere for å gå under en høytid som jula, enn ellers i året, sier Wold.

Men det betyr ikke at det foregår mindre vold i hjemmet i jula.

 

Jula er ekstra fæl

Brukere av krisesenteret forteller at jul og andre høytider er ekstra fæle. Mange opplever i tillegg til volden, mye sorg - fordi jula er så knyttet til familietradisjoner, og det er ekstra viktig å holde fasaden. 

- Mange av kvinnene beskriver jula som et helvete. Det er vold mot kvinner som forsøker å skjerme ungene, det er unger som opplever utrygghet. Det er både fysisk og psykisk vold, sier krisesenterlederen.

Overfylte krisesentre 

Krisesentrene for kvinner i hele landet er fulle. På senteret i Kristiansand regner de med at det blir 1900 flere overnattingsdøgn i 2006 enn året før.

- Det er veldig trangt. I forrige uke, og uka før, var det 15 familier som bodde hos oss samtidig, og vi har 7 soverom, sier Wold.

Men av erfaring venter ikke sentrene at pågangen i jula blir ekstra stor, og  kommer ikke til å ha ekstra bemanning eller beredskap i høytiden.