NRK Meny
Normal

- I prinsippet sikret

Bygningningssjefen i Kristiansand sier kommunen gjør alt de kan for å unngå rasulykker som i Ålesund.

Ålesund

Fra den dramatiske ulykken i Ålesund i går, der fem personer fryktes omkommet.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / SCANPIX

Kristiansand kommune arbeider bevisst for å hindre at det skjer rasulykker i boligområder. Det sier plan og bygningssjefen i Kristiansand, Gunnar Stavrum.

Han sier at blant annet endringer i klimaet gjør det svært viktig å undersøke grunnforholdene før utbygging. Stavrum mener erfaringene etter at en boligblokk raste sammen i Ålesund er viktige også for andre kommuner.

- Det foregår så mye forskjellig innen byggebransjen som gjør at vi må være veldig obs på de farene vi utsettes for. For meg var dette en "obs-obs-opplevelse", sier Stavrum om rasulykken i Ålesund.

Stavrum mener spesielt at forandringer i klimaforholdene gjør det ekstra viktig å foreta nøyaktige undersøkelser av grunnforholdene der det skal bygges boligområder.

Bruker millioner på sikring

Ingen garanti

Stavrum mener boligområdene i Kristiansand er sikret mot alvorlige rasulykker, slik det som skjedde i Ålesund, men legger til at det ikke fins noen garanti mot at det kan skje en glipp.

- Vi foretar risikoanalyser ved et hvert større prosjekt. Det betyr at vi prøver å sikre oss så godt det lar seg gjøre mot bygging på områder som er utsatt for ras og oversvømmelser og lignende. Disse rutinene forsøker vi å forbedre til enhver tid, lover bygningssjefen i Kristiansand.

- I prinsippet skal vi være sikret mot den type ulykker som skjedde i Ålesund, men det finnes ingen garanti for at det ikke kan skje en glipp, sier en ærlig Stavrum.

PS: På grunn av at det fortsatt brenner i en propantank i bygningen som raste i Ålesund i går, har politiet ennå ikke kunnet gå inn i bygningen for å søke etter de fem savnede personene.

Les mer om ulykken på nrk.no .